Kalsium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
20 kaliumkalsiumskandium
Mg

Ca

Sr
Ca-TableImage.svg
Panampilan
putih asemu pérak

Kalsium
Informasi umum
Jeneng, lambang, nomer atom kalsium, Ca, 20
Dhèrèt kimia logam alkali tanah
Golongan, période, blok 24, s
Bobot atom standar 40,078(4)g·mol−1
Konfigurasi elektron [Ar] 4s2
Elektron per kelopak 2, 8, 8, 2
Sipat fisika
Fase solid
Massa jenis
(mendekati suhu kamar)
1,55 g·cm−3
Massa jenis cairan
pada titik didih
1,378 g·cm−3
Titik lebur 1115 K
(842 °C, 1548 °F)
Titik umob 1757 K
(1484 °C, 2703 °F)
Kalor peleburan 8,54 kJ·mol−1
Kalor penguapan 154,7 kJ·mol−1
Kapasitas kalor (25 °C) 25,929 J·mol−1·K−1
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
pada T/K 864 956 1071 1227 1443 1755
Sipat atom
Struktur kristal kubik mawa pusat muka
Bilangan oksidasi 2
(oksida basa kuwat)
Elektronegativitas 1,00 (Skala Pauling)
Energi ionisasi
(lebih lanjut)
1st: 589,8 kJ·mol−1
2nd: 1145,4 kJ·mol−1
3rd: 4912,4 kJ·mol−1
Jari-jari atom 180 pm
Jari-jari atom (perhitungan) 194 pm
Jari-jari kovalen 174 pm
Informasi liya
Pembenahan magnetik paramagnetik
Keterhambatan elektris (20 °C) 33,6 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 201 W·m−1·K−1
Ekspansi termal (25 °C) 22,3 µm·m−1·K−1
Kecepatan suara (thin rod) (20 °C) 3810 m/s
Modulus Young 20 GPa
Modulus geser 7,4 GPa
Modulus limbak 17 GPa
Rasio Poisson 0,31
Kekerasan Mohs 1,75
Kekerasan Brinell 167 MPa
Nomor CAS 7440-70-2
Isotop tinamtu
Artikel utama: Isotop saka kalsium
iso NA Umur paruh DM DE (MeV) DP
40Ca 96,941% Ca stabil kanthi 20 neutron
41Ca syn 1,03×105 tahun ε - 41K
42Ca 0,647% Ca stabil kanthi 22 neutron
43Ca 0,135% Ca stabil kanthi 23 neutron
44Ca 2,086% Ca stabil kanthi 24 neutron
45Ca syn 162,7 hari β- 0,258 45Sc
46Ca 0,004% >2,8×1015 tahun β-β-  ? 46Ti
47Ca syn 4,536 hari β- 0,694, 1,99 47Sc
γ 1.297 -
48Ca 0,187% >4×1019 tahun β-β-  ? 48Ti

Kalsium (calcium (Ca)), iku sawijining unsur élemèn kimia, salah sawijiné logam alkalin bumi saka klompok 2 (IIa) ing tabel periodik.[1] Kalsium iku unsur logam sing akèh dhéwé sajroning awak manungsa lan élemèn kalima sing akèh dhéwé ing kerak Bumi.[1]

Kalsium lan manungsa[sunting | sunting sumber]

Kalsium yaiku nutrisi kanggo balung.[2] Kira-kira 99% kalsium ana ing njero jaringan keras yaiku balung lan untu.[2] 1% kalsium ana ing getih, lan jaringan lunak.[2] tanpa kalsium sing 1% iki, otot ngalami gangguan kontraksi, getih angel mbeku, tranmisi saraf ana masalah, lan sakpituruté.[2] kagem njangkepi 1% kabetahan iki, awak njupuk panganan sing dipangan saka balung.[2] Umpama panganan sing dipangan ora cukup, mangka dijupuk saka balung.[2] saè ngga balung bisa kasebut cadangan kalsium.[2] Umpama kadadéyan iki selang wektuné suwé, mangka balung bakal ngalami keropos balung.[2] Kalsium zat kang dibutuhaké saka [[]]bayi nganti tuwa.[3] Cacahé kabutuhan kalsium dibedakaké miturut jenis kelamin lan umur.[3] Miturut dhokter gizi, kabutuhan wong-wong Indonesia kuwi antarane 500-800 mg/ dina.[3] Wektu wong sing wis tuwa lan wadon ménopause disaranke ngombe asupan kalsium 1000 mg /dina.[3]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Britannica (diaksès tanggal 19 Mei 2011)
  2. ^ a b c d e f g h (id) Kamus Ilmiah (diakses tanggal 12 Mei 2011)
  3. ^ a b c d (id) seputarwida.multiply.com (diakses tanggal 12 Mei 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalsium&oldid=830191"