Untu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bagéan saka untu molar manungsa

Untu (basa krama: waja) iku bagéyan atos sing ana ing njeron tutuké akèh vertebrata. Untu duwé struktur sing akèh variasiné sing mungelaké untu-untu iki kanggo nglakokaké akèh tugas. Fungsi utamané untu iku kanggo nyuwèk lan mamah panganan lan ing sapérangan kéwan, utamané karnivora, minangka senjata. Oyoté untu katutup déning gusi. Untu duwé struktur pelindung sing disebut émail untu, sing mbiyantu nyegah bolongé untu. Pulp njeron untu nyiut lan dentin kadheposit ing papané.

Untu iku bagéyan paling mbédakaké ing jinis mamalia sing béda, lan salah sawijiné sing bisa dadi fosil kanthi apik. Paleontologis migunakaké kanggo ngidentifikasi jinis fosil lan asring gegandhéngan ing antarané. Wangun untu magepokan karo jinis panganan kéwan iku. Umpamané herbivora duwé akèh untu graham kanggo mamah amarga suket angel dicerna. Karnivora mbutuhaké taring kanggo matèni lan nyuwèk, lan amarga daging gampang dicerna, mula kéwan-kéwan iku bisa ngeleg panganan kasebut tanpa mbutuhaké graham kanggo mamah panganan kasebut ndhisik.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Untu&oldid=820283"