Vertebrata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Vertebrata
Temporal range: Pertengahan Cambrian Awal - Saiki
Tiliqua nigrolutea
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
(Ora klebu) Craniata
Subfilum: Vertebrata
Cuvier, 1812

Vertebrata iku subfilum saka chordata, khususé, sing nduwé balung mburi utawa kolom spinal. Balung ing kolom spinal (utawa kolom bertebral) disebut vertebrai. Vertebrata iku subfilum paling gedhé saka chordata, lan kapérang saka kéwan sing biasané umum dingertèni menungsa (kejaba srangga).

Iwak (klebu lamprey nanging dudu iwak hag), amfibi, reptil, manuk, lan mamalia (klebu menungsa) iku vertebrata. Ciri tambahan saka subfilum iki yaiku sistem otot sing akèh kapérang saka pasangan masa, lan uga sistem saraf sing biasané ana ing njeron balung mburi. Sok-sok ana sing ngira yèn yuyu iku vertebrata nanging yuyu mung nduwèni cangkang sing kagawé saka zat kitin. Amarga iku yuyu klebu invertebrata.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vertebrata&oldid=838600"