Cnidaria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cnidaria
Temporal range: Ediakara - Saiki
Jelatang laut, Chrysaora quinquecirrha
Klasifikasi èlmiah
Domain: Eukaryota
krajan: Animalia
filum: Cnidaria
Hatschek, 1888
Kelas

Cnidaria iku salah siji divisi saka kingdom plantae [1]. Dijenengi Cnidaria merga kéwan iki duwe sel knidoblast kang isine organel antup.[2] Ana paling ora 10.000 spesies melbu ing filum Cnidaria. [2] Akeh-akehe spesies kang mlebu ing filum iki uripe ing laut. [2] Ana sebagéyan Cnidaria kang uripe dhéwékan utawa soliter lan sebagiéyan manéh uripe koloni. [2] Cnidaria mung duwe bolongan siji kang gunane kanggo tutuk lan kanggo anus. [2] Cnidaria njupuk buruané nganggo téntakelé. [2] Rupane Cnidaria iku ana loro kang kapisan iku polip lan kaping pindho iku médhusa. [2] Polip iku maksudé rupané kaya tabung lan duwé cangkem ing bagéyan dorsal kang ana tentakelé, cangkeme ana ing sisih ngisor. [2] Médhusa iku maksudé rupané kaya cakram lan diubengi tentakel. [2]

Jinisé Cnidaria[sunting | sunting sumber]

  • Hydrozoa : akéh-akéhé Hydrozoa urip ing laut lan cara uripé kelompokan utawa koloni. Contoné hydrozoa iku Hydra. [2]

Hydra yaiku Hydrozoa soliter (urip dhéwé-dhéwé) sing uripé ing banyu tawa.

  • Scyphozoa : Scyphozoa iku asalé saka tembung skyphos kang artiné tutup lan zoon kang artiné kéwan. Contoné Scyphozoa iku Aurelia Aurita utawa ubur-ubur. [3]
  • Anthozoa : Anthozoa iku asalé saka tembung Anthos kang artiné kembang lan zoon kang artiné kéwan. Dadi arti Anthozoa iku kéwan kang kaya kembang. Contoné Anthozoa iku Anemon llaut lan kembang-kembang karang. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.171)
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.175)
  3. ^ a b (id)(Pratiwi, D.A.(2007)."Biologi SMA untuk Kelas X Jilid 1".Jakarta:Erlangga. Hal.177)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cnidaria&oldid=831636"