Siput

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Siput/keong (Gastropoda)
Temporal range: Early Cambrian–Recent[1]
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Mollusca
kelas: Gastropoda
Cuvier, 1797
Clades

"Paleozoic uncertain …"
"Basal taxa …"
clade Patellogastropoda
clade Vetigastropoda
clade Cocculiniformia
clade Neritimorpha
clade Caenogastropoda
clade Heterobranchia

Siput utawa keong yakuwi jeneng umum kang diwenehaké kanggo anggota kelas moluska Gastropoda. Istilah iki artiné cangkang amarga kewan iki nduweni cangkang nggelung nalika wis gedhené. Menawa diartikaké kanthi arti kang luwih umum maneh artiné "Gastropoda", kayata siput lan siput bugil (siput kang ora duwe cangkang, ning basa Jawa dikenal uga karo resrespo). Kelas Gastropoda iki ana ing urutan kaping loro paling akeh ning spesies anggotané sawisé Insecta (serangga). Habitat, bentuké, tingkahé, lan anatomi siput uga akeh bervariasiné kaya anggotané yakuwi.

Siput bisa ditemukaké ning ngendi wae: kayata neng galeng, ning sawah nganti gurun, nganti ning njeroning laun kang jero banget. Akeh siput kang dadi kewan laut, akeh uga kang dadi kewan darat, banyu tawar, lan banyu payau. Akeh uga siput kang kagolong kewan herbivora, meski ana uga siput kang urip ning darat utawa laut kuwi kagolong kewan omnivora utawa karnivora predator. Tuladhané Gastropoda yakuwi bekicot (Achatina fulica), siput kebun (Helix sp.), siput laut (Littorina sp.) lan siput banyu tawar (Limnaea sp.)

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ 'Latest Early Cambrian', per Cithakan:Cite doi

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Siput ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siput&oldid=839945"