Arachnida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Arachnida
"Arachnida"
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
Subfilum: Chelicerata
kelas: Arachnida
Cuvier, 1812

Acarina
Amblypygi
Araneae
Opiliones
Palpigradi
Pseudoscorpionida
Ricinulei
Schizomida
Scorpiones
Solifugae
Uropygi

Arachnida yaiku salah sawijiné kelas kéwan invertebrata Arthropoda subfilum Chelicerata.[1] Tuladha saka Arachnida yaiku mangga , kalajengking, lan tungau.[1] Luwih saka 75.000 spèsiès Arachnida sing bisa ditemokaké déning para èlmuwan yaiku jinis mangga.[2] Arachnida kalebu kéwan karnivora amarga biasané mangsa srangga lan terestial sing urip ing dharat.[2]

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Padatan, Arachnida kalebu kéwan sing urip ing dharatan. Nanging, uga ana sing urip ing segara.[1] Awaké kawangun saka sefalotoraks, abdomen, lan 4 pasang sikil.[1] Arachnidéa nduwèni mripat tunggal, awaké berbuku lan bisa dibédakaké jinis lanang lan jinis wadon.[1] Kéwan iki ora nduwé antena lan mandibula.[1]

Sistem pencernaan Arachnidaé kawangun saka lambé, tenggorokan, lambung, usus alus, anus, lan kelenjar racun kanggo matèni mangsané.[1] Rèspirasi Arachnida nganggo paru-paru buku lan trakéa.[1] Sistem èkskrèsiné kanthi saluran Malphigi lan sistem sarafé yaiku sistem saraf tangga tali, déné fertilisasiné kanthi cara internal lan ora ngalami metamorfosis.[1] Reprodhuksi Arachnida kadadèn kanthi cara sèksual, yaiku nyawijiné ovum lan spèrma ing jero awak kèwan betina.[3] Kéwan jantan lan betina kapisah sing diarani diesis.[3]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Arachnida kapérang dadi telung ordo, yaiku Arachnoidea, Scorpionida, lan Acarina.[4]

Arachnoidea[sunting | sunting sumber]

Tuladha kéwan sing kalebu ordo Arachnoidea yaiku:

Scorpionida[sunting | sunting sumber]

Kéwan iki nduwé weteng bentuké ros-ros lan ing ros sing pungkasan malih dadi alat kanggo mbéla dhiri.[5] Tuladhané yaiku:

Acarina[sunting | sunting sumber]

Tuladahané yaiku:


Deleng Uga[sunting | sunting sumber]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Karmana, Oman.2007.Cerdas Belajar Biologi.Bandung : Grafindo
  2. ^ a b (en)Arachnida(diundhuh 14 Oktober 2012)
  3. ^ a b (id)Klasifikasi Arachnida(diundhuh 14 Oktober 2012)
  4. ^ (id)Ciri dan Klasifikasi Arachnida(diundhuh 14 Oktober 2012)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)Arachnoidea, Scorpionida, Acarina(diundhuh 17 Oktober 2012)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arachnida&oldid=867089"