Usus alus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Diagram usus alus (kanthi labèl small intestine)

Usus alus utawa usus cilik iku bagéyan saka saluran pancernan sing papané ana ing antarané lambung lan usus gedhé. Usus alus kapérang saka telung bagéyan yaiku usus rolas driji (duodenum), usus kosong (jejunum), lan usus panyerepan (ileum). Ing usus rolas driji ana rong muara saluran yaiku saka pankreas lan kantung empedu.

Ènzim[sunting | sunting sumber]

Ing njero usus rolas driji, kaasilaké ènzim saka dhindhing usus. Ènzim kasebut diperloaké kanggo nyerna panganan sacara kimiawi:

Struktur[sunting | sunting sumber]

Ing njero usus panyerepan (iluem) ana akèh lipetan utawa tekukan sing disebut jonjot-jonjot usus (vili). Vili fungsiné miyaraké permukaan panyerepan, saéngga panganan bisa kaserep sampurna.

Pancernan[sunting | sunting sumber]

Panganan kang arupa glukosa, asam amino, vitamin, mineral, banyu bakal diserep pembuluh getih kapiler ing vili, lan diangkut nuju ati terus vena porta. Ing njeron ati, sapérangan dat bakal diubah dadi bentuk liya lan sapérangan liyané bakal diedharaké ning kabèh bagéyan awak.

Éwadéné asam lemak lan gliserol diangkut liwat pembuluh limfa.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sistem pancernan - sunting

Tutuk | Faring | Kerongkongan | Lambung | Pankreas | Kantung empedu | Ati | Usus alus (usus rolas driji, usus kosong, usus penyerepan) | Usus gedhé | Usus buntu | Umbai cacing | Rektum | Anus

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Usus_alus&oldid=813686"