Usus rolas driji

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Usus rolas driji (duodenum)

Usus rolas driji utawa duodenum iku bagéyan saka usus alus sing papané sawisé lambung lan nggandhengak karo usus kosong (jejunum). Bagéyan usus rolas driji arupa bagéyan paling cendhak saka usus alus, diwiwiti saka bulbo duodenale lan pungkasané ing ligamentum Treitz.

Usus rolas driji iku organ retroperitoneal, sing ora kabungkus kabèh déning selaput peritoneum. pH usus rolas driji sing normal kisarané ing sangang drajat.

Jeneng duodenum asalé saka basa Latin duodenum digitorum, kang tegesé rolas driji.

Fungsi[sunting | sunting sumber]

Usus rulas driji duwé tanggung jawab kanggo nyaluraké panganan nuju usus alus. Sacara histologis, ana kelenjar Brunner sing ngasilaké lendir. Dhindhing usus rolas driji kasusun saka lapisan-lapisan sel sing tipis banget sing mbentuk mukosa otot.

Bagéyan-bagéyan[sunting | sunting sumber]

Usus rolas driji kabagi dadi patang bagéyan kanggo nggampangaké pamaparan.

Pars superior[sunting | sunting sumber]

Bagéyan kapisan, yaiku pars suoerior diwiwiti saka pungkasané pilorus. Banjur saluran bakal mbelok ning lateral tengen. Bagéyan iki dawané 5 cm.

Pars descendens[sunting | sunting sumber]

Bagéyan kapindho, pars descendens nerusaké bagéyan kapisan. Bagéyan iki wanguné saluran lurus mudhun.

Ing bagéyan iki ana muara saka duktus pankreatikus lan duktus biliaris communis sing nyawiji dadi duktus hepatopankreatika. Saliyané iku, ana uga sawijining tonjolan sing disebut papilla duodeni.

Pars horizontalis[sunting | sunting sumber]

Bagéyan katelu, pars horizontalis wanguné saluran lempeng dhatar, ngliwati vena cava inferior, aorta, lan balung mburi.

Pars ascendens[sunting | sunting sumber]

Bagéyan paling akhir, pars ascendens wanguné saluran munggah lan pungkasané ing awal usus kosong (jejunum).

Sistem pancernan - sunting

Tutuk | Faring | Kerongkongan | Lambung | Pankreas | Kantung empedu | Ati | Usus alus (usus rolas driji, usus kosong, usus penyerepan) | Usus gedhé | Usus buntu | Umbai cacing | Rektum | Anus

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Usus_rolas_driji&oldid=813685"