Istilah lokasi anatomi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Anatomi nduwèni perbendaharaan tembung internasional. Istilah anatomis nduwèni makna sing trep lan dipigunakaké jroning kedhokteran lan biologi. Saliyané istilah anatomis, biasané dipigunakaké uga istilah sadina-dina utawa istilah liyané kaya balung belikat (scapula) lan circulus Willis (Circulus arteriosus cerebri).

Posisi anatomi[sunting | sunting sumber]

Gambaran posisi anatomi manungsa

Kabèh deskripsi anatomis disesuaina standar posisi anatomi. Bab iki supaya ora ana kesalahpahaman makna.

Syarat posisi anatomi:

  • Ngadeg tegak, kanthi sirah, kaloro mata, lan driji sikil madhep mangarep.
  • Kaloro tangan ing sisih awak kanthi tlapak tangan kabukak mangarep.
  • Kaloro sikil rapat lan ngadhep mangarep depan.

Bidhang anatomi[sunting | sunting sumber]

Bidhang anatomi iku bidhang sing ngliwati awak jroning posisi anatomi:

  • Bidhang median: bidhang sing mérang awak dadi rong bagéan sing padha, tengen lan kiwa.
  • Bidhang sagital: bidhang sing mbagi awak dadi rong bagéan saka titik tinentu (ora mbagi persis rong bagéan). Bidhang iki sejajar karo bidhang median.
  • Bidhang horizontal: bidhang sing malang ngliwati awak (bidhang X-Y). Bidhang iki mbagi awak dadi bagéan ndhuwur (superior) lan ngisor (inferior).
  • Bidhang koronal: bidhang vertikal sing ngliwati awak, dunungé tegak lurus marang bidhang median utawa sagital.mbagi awak dadi bagéan ngarep (frontal) lan mburi (dorsal).

Istilah kanggo perbandhingan[sunting | sunting sumber]

Arah lan bidhang anatomi kanguru
  • Superior(=ndhuwur) utawa kranial: luwih cedhak marang endhas.

Conto: Cangkem dumunung superior tinimbang janggut.

  • Inferior(=ngisor) utawa kaudal: luwih cedhak saka sikil.

Conto: Puser dunungé inferior tinimbang payudara.

  • Anterior(=ngarep): luwih cedhak mangarep.

Conto: Lambung dunungé anterior tinimbang limpa.

  • Posterior(=mburi): luwih cedhak memburi.

Conto: Jatung dunungé posterior tinimbang balung iga.

  • Superfisial: luwih cedhak menyang/ing permukaan.

Conto: Otot sikil dunungé superfisial saka balungé.

  • Profunda: luwih adoh saka permukaan.

Conto: Balung hasta lan pengumpil dunungé luwih profunda tinimbang otot lengen ngisor.

  • Medial(=njero)): luwih cedhak menyang bidhang median.

Conto: Driji manis dunungé medial tinimbang driji jempol.

  • Lateral(=njaba): ngadohi bidhang median.

Conto: Kuping dunungé lateral tinimbang mata.

  • Proksimal(=ndhuwur): luwih cedhak karo awak utawa pangkal.

Conto: Siku dunungé proksimal tinimbang tlapak tangan.

  • Distal(=ngisor): luwih jauh dari awak utawa pangkal.

Conto: Ugel-ugel tangan dunungé distal tinimbang sikut.

Gerakan anatomi[sunting | sunting sumber]