Umbai cacing

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Papané umbai cacing (appendix)

Umbai cacing utawa apendiks iku organ tambahan ing usus buntu. Infèksi ing organ iki disebut apendisitis utawa radhang umbai cacing. Apendisitis sing parah bisa njalari apendiks pecah lan dadi nanah ing njeron rongga abdomen utawa peritonitis (infèksi rongga abdomen).

Ing anatomi menungsa, umbai cacing utawa ing basa Inggris, vermiform appendix (utawa mung appendix) iku pucuk buntu tabung sing nyambung karo caecum.

Umbai cacing kawangun saka caecum ing tahap embrio. Umbai cacing wong diwasa ukurané kurang luwih 10 cm nanging bisa pepak variasiné saka 2 tekan 20 cm. Éwadéné papanné apendiks mesthi tetep, papané pucuk umbai cacing bisa béda - bisa ing retrocaecal utawa ing bangkèkan (pelvis) sing jelas tetep ana ing peritoneum.

Akèh wong percaya umbai cacing ora migunani lan organ vestigial (sisihan), sebagéyan liyané percaya menawa apendiks duwé fungsi ing sistem limfatik.

Oprasi mbuwang umbai cacing disebut appendektomi.

Penyakit apendiks biasa kanggo menungsa yaiku:

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Sistem pancernan - sunting

Tutuk | Faring | Kerongkongan | Lambung | Pankreas | Kantung empedu | Ati | Usus alus (usus rolas driji, usus kosong, usus penyerepan) | Usus gedhé | Usus buntu | Umbai cacing | Rektum | Anus

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Umbai_cacing&oldid=886716"