Kimia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Laboratorium.

Kimia (basa Arab: كيمياء utawa basa Yunani: χημεία "khemeia") iku ngèlmu sing manyinaoni sifating dat-dat dhasar matéri sing ana ing jagat. Ngèlmu iki dadi nyinaoni sifat dhasar, pangowahan lan interaksi atom-atom, yaiku dat-dat dhasar matéri.

Olèhé manyinaoni ngèlmu iki, papané ana ing laboratorium.

Bidang-Bidang Kimia[sunting | sunting sumber]

Bidang-bidang khusus ilmu kimia iku antarane:

Atom[sunting | sunting sumber]

Artikel utama bab: Atom.

Atom iku satuan matèri sing cilik bangét sing ketata saking:

  • Nukléus utawa inti atom sing duwé muatan positif sing umumé ngandung Proton lan Neutron
  • Eléktron ngubéngi nang sékitar inti atom kanggo ngimbangi muatan positif inti atom.

Unsur Kimia[sunting | sunting sumber]

Artikel utama bab: Unsur kimia.

Unsur Kimia iku kelompok atom sing duwé jumlah proton sing pada ing jero inti atom utawa nuklèus/inti. Jumlah iku diarani nomer atom unsur. Kanggo conto: kabèh atom sing duwè proton 6 iji ing intiné iku mesthi atom saka unsur kimia karbon, utawa kabèh atom sing duwé proton 92 iji ing inti/nukleuse mesthi atom unsur uranium.

Tampilan unsur-unsur iku paling pas tur gampang dipahami ana ing tabel périodik. Ing tabel périodik iku unsur kimia ditata miturut lambang unsur lan nomer atomé.

Cabang-Cabang Kimia[sunting | sunting sumber]

Cabang-cabang utama ilmu kimia iku antarané:

Sakliyané iku uga ana cabang-cabang khusus sing mbahas kaitan ilmu kimia iki kaliyan ilmu liyané contoné:

Pirsani Uga[sunting | sunting sumber]


Kimia

BiokimiaÈlèktrokimiaFarmasiFarmakologiFotokimiaÈlmu bahanKimia analitikKimia anorganikKimia fisikKimia komputasiKimia lingkunganKimia nuklirKimia organikKimia polimèrTèrmokimia
Tabel périodik | Daftar senyawa

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kimia&oldid=804860"