Kimia organik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur dari molekul metana: ikatan hidrokarbon kang paling sederhana.

Kimia organik iku pacabangan studi èlmiyah saka èlmu kimia ngenani struktur, sifat, komposisi, réaksi, lan sintesis senyawa organik. Senyawa organik diwangun utamané déning karbon lan hidrogen, lan bisa ngandhut unsur-unsur liya kayata nitrogèn, oksigen, fosfor, halogen lan belerang. Dhéfinisi asli saka kimia organik iki asalé saka kasalahpahaman yèn kabèh senyawa organik mesthi asalé saka organisme urip, nanging wis dibuktèkaké yèn ana sapérangan pangecualian. Malah sabeneré, kauripan uga gumantung banget ing kimia anorganik; minangka conto contoh, akèh enzim sing ndhasaraké kerjané ing logam transisi kayata wesi lan tembaga, uga untu lan balung sing komposisiné arupa campuran saka senyama organik uga anorganik. Conto liyané yaiku larutan HCl, larutan iki duwé peran gedhé ing prosès pancernan panganan sing mèh kabèh organisme (utamané organisme tingkat dhuwur) migunaaké larutan HClHCL kanggo nyerna panganané, sing uga digolongaké ing senyawa anorganik. Ngenani unsur karbon, kimia anorganik biasané ana kaitané karo senyawa karbon sing prasaja sing ora ngandhut ikatan antar karbon upamané oksidaoksida, garamgaram, asamasam, karbidkarbid, lan mineralmineral. Nanging perkara iki ora ateges yèn ora ana senyawa karbon tunggal ing senyawa organik upamané metan lan turunané.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Kimia organik minangka sawijining èlmu sacara umum disarujuki wis diwiwiti ing taun 1828 kanthi sintesis urea organik déning Friedrich Woehler, sing sacara ora sengaja nguapaké larutan amonium sianat NH4OCN.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Kimia

BiokimiaÈlèktrokimiaFarmasiFarmakologiFotokimiaÈlmu bahanKimia analitikKimia anorganikKimia fisikKimia komputasiKimia lingkunganKimia nuklirKimia organikKimia polimèrTèrmokimia
Tabel périodik | Daftar senyawa
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kimia_organik&oldid=865818"