Biokimia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Biokimia iku kimia mahluk urip. Sauntara biokimiawan nyinaoni molekul lan réaksi kimia terkatalisis déning enzim sing dumadi ing kabèh organisme. Diagram lan dhèskripsi gegandhèngan antarané biokimia, biologi molekular, lan génétika bisa dipirsani ing artikel biologi molekular

Biokimia arupa èlmu sing nyinaoni struktur lan fungsi komponèn selular, kayadéné protèin, karbohidrat, lipid, asam nukleat, lan biomolekul liyané. Saiki biokimia luwih fokus sacara khusus ing kimia réaksi ka-mediasi enzim lan sifat-sifat protèin.

Saiki, biokimia metabolisme sel wis akèh disinaoni. Bidang liya ing biokimia antarané sandi génétik (DNA, RNA), sintesis protèin, angkutan membran sel, lan transduksi sinyal.

Perkembangan biokimia[sunting | sunting sumber]

Bangkité biokimia diwiwiti kanthi panemonan sepisanan molekul enzim, diastase, ing taun 1833 déning Anselme Payen. Taun 1828, Friedrich Wöhler nerbitaké sawijining buku ngenani sintesis urea, sing mbuktèkaké yèn senyawa organik bias digawé sacara mandhiri. Panemon iki tulak wuri kaliyan pamahaman umum ing wektu iku sing yakin yèn senyawa organik mung bisa digawé déning organisme. Istilah biokimia sepisanan ditelakaké taun 1903 déning Karl Neuber, sawijining kimiawan Jerman|Jerman. Wiwit wektu iku, biokimia tansaya ngrembaka, utamané wiwit tengahing abad kaping 20, kanthi ditemokaké tèknik-tèknik anyar kayadéné kromatografi, difraksi sinar X, èlèktroforesis, RMI (nuclear magnetic resonance, NMR), palabèlan radioisotop, mikroskop èlèktron, lan simulasi dinamika molekular. Tèknik-tèknik iki mungelaké panemon lan analisis sing luwih jero ngenani manéka warna molekul lan jalur métabolik sel, kayadéné glikolisis lan siklus Krebs. Perkembangan èlmu anyar kaya bioinformatika uga akèh mbiyantu ing paramalan lan pamodhèlan struktur molekul raksasa.

Saiki, panemon-panemon biokimia dipigunaaké ing manéka warna bidang, wiwit saka génétika nganti biologi molekular lan saka tetanèn nganti kadhokteran. Panrapan biokimia sing sepisanan mbok menawa yaiku ing panggawéan roti migunaaké khamir, watara 5000 taun kepungkur.

Subdisiplin[sunting | sunting sumber]

Biokimia sacara prinsip arupa kimia zat-zat sing bisa digolongaké dadi sapérangan kategori utama:

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]



Kimia

BiokimiaÈlèktrokimiaFarmasiFarmakologiFotokimiaÈlmu bahanKimia analitikKimia anorganikKimia fisikKimia komputasiKimia lingkunganKimia nuklirKimia organikKimia polimèrTèrmokimia
Tabel périodik | Daftar senyawa
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Biokimia&oldid=814556"