Biologi molekular

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Biologi molekular

Biologi molekular utawi ingkang dipunsebat ugi biologi molekul inggih punika salah satunggaling èlmu ingkang ngrembag babagan pagesangan makluk urip ing skala molekul. Punika ugi kalebet panalitèn bab interaksi molekul wonten ing bandha urip lan lingkunganipun, mliginipun bab interaksi saking manéka warna sistem wonten ing salebeting sèl, kalebet interaksi DNA, RNA, lan sintesis protein, lan kados pundi interaksi kasebat dipunatur. Bidhang punika ugi tumpang tindhih kaliyan bidhang biologi (lan kimia) sanèsipun, mliginipun bab genetika lan biokimia.[1]

Sujarah Biologi Molekular[sunting | sunting sumber]

Sanajan ta sampun kathah nonjol ing bidhang èlmu pengetauan kontèmporèr, biologi molekuler inggih kalebet dhisiplin èlmu ingkang taksih kalebet enèm, ingkang asalipun saking taun 1930-nan lan 1940-nan lan dipunbentuk lembaganipun ing taun 1950-nan lan taun 1960-nan. Kedahipun sampun boten damel tiyang penasaran, bilih kathahipun masalah filosofis wonten ing èlmu biologi molekuler wonten gegayutanipun sanget kaliyan sujarah. Ing ngandhap punika wonten skètsa sekawan aspèk ngrembakanipun biologi molekuler punika, inggih punika ingkang kapérang saking asal-usulipun, perkawis-perkawis klasik, migrasi salajengipun dhumateng domain biologis sanèsipun, lan giliranipun langkung énggal kanggé génomik lan pasca génomik. Hisioriografi kasugihaning biologi molekuler namung saged dipunginakaken kanthi singkat wonten ing sujarah singkat. (Saged dipuntingali wonten ing, Abir-Am 1985, 1987, 1994, 2006; Burian 1993; de Chadarevian 2002, 2003, de Chadarevian dan Gaudilliere 1996, de Chadarevian dan Strasser 2002, Holmes 2001, Judson 1980, 1996, Kay 1993; Morange 1998; Olby 1979, 1990, 1994, 2003; Rheinberger 1997, Sapp 1992, Sarkar 1996a, Witkowski 2005;. Zallen 1.996 Ugi mirsani account otobiografi déning ahli biologi, kados déné Brenner 2001, Cohen, 1984; Crick 1988; Echols 2001, Yakub 1988; Kornberg 1989, Luria, 1984; Watson 1968, 2002, 2007;. Wilkins 2003).[2]

Gayutanipun kaliyan èlmu hayati "skala-molekul" sanèsipun[sunting | sunting sumber]

Para panaliti biologi molekular ngginakaken tèknik-tèknik kusus ingkang dados kasipun biologi molekular, nanging sakpunika saged kanthi nggathukaken tèknik-tèknik kasebat kanthi tèknik lan gagasan-gagasan saking genetika lan biokimia. Kanthi umum gayutanipun bidhang-bidhang kasebat saged dipungambaraken kados mekaten:

  • Biokimia, inggih punika nliti dat-dat kimia lan prosès-prosès vital ingkang kadadosan wonten ing makluk gesang.
  • Genetika, inggih punika nliti saking èfèk pabédan bab genetik wonten ing makluk gesang (tuladhanipun ngaji bab mutan).
  • Biologi molekulat, inggih punika nliti wonten ing skala molekul saking prosès réplikasi, transkripsi, lan translasi bahan genetik.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Molecular Biology of the Cell, 4th edition (dipunundhuh tanggal 8 Pebruari 2013)
  2. ^ (en)Molecular Biology (dipunundhuh tanggal 8 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Biologi_molekular&oldid=863531"