Kromatografi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kromatografi

Kromatografi inggih punika cabang ilmi ingkang gadahi fokus kanggé pémisahan ion, logam, sényawa, ménawinipun téknik utawi applikasinipun, adèdasar struktur lan komposisinipun ing Sample Mixtures utawi gabungan sampél. [1] kromatografi inggih punika istilah umum ingkang dipunginakakén ing macam-macam tèknik pémisahan ingkang adèdasar partisi sample ing antawis raos gèrak ingkang sagèd arupi gas utawi cair, saha raos méndhél ugi sagèd arupi cairan utawi padatan. Pénému kramatografi inggih punika Tswett ing tahun 1903, nyobi misahakén pigmén-pigmén saking ron kaliyan ginakakén kolom ingkang isinipun kapur CaSO4. Istilah kromatografi dipunciptakakén déning Tswett kanggé ngélukis daèrah-daèrah ingkang warnini kang gérak ing ngandhap kolom. Ing wanci misahaken fraksi-fraksi Petroleum, ananging Tswett ingkang miwiti ngèlukis daèrah-daèrah. [2] Kromatografi inggih punika tèknik pémisahan molèkul ingkang adèdasar wontén bénténipun pola pénggérakan antawis fasé gérak lan fasé ménéng, kanggè misahakén komponèn arupa molékul ingkang wontén ing larutan.[3][4] [[molèkul ingkang gadahi ikatan kaliyan kolom cendèrung gérakipun luwih lambat ingkang dipunbandingakén molekul ingkang bérikatan l émah.[5] Sak ménika pintén-pintén macam tipè molèkul ingkang sagéd kapisahaken adédasar pergerakan ing kolom.[5][6] Ménawinipun komponèn terelusi saking kolom, komponèn kasébut sagéd dipun analisis ginakakén détèktor utawi sagéd dipunkumpulakén kanggè analisis.[5] Pintén-pintén piranti analitik kanggè gayuhakén kaliayn mètode pemisahan kanggè analisis secara on-line (on-line analysis) tuladhane: gabungan kromatografi gas (gas chromatography) lan kromatografi cair (liquid chromatography) kaliyan mass spectrometry (GC-MS dan LC-MS), Fourier-transform infrared spectroscopy (GC-FTIR), lan diode-array UV-VIS (HPLC-UV-VIS).[5]


Jénising Kromatografi[sunting | sunting sumber]

Kromatografi Cair (Liquid Chromatography)[sunting | sunting sumber]

Kromatografi cair punika tèknik ingkang jumbuh kanggé misahakén ion utawi molékul ingkang térlarut ing salébéting larutan. Ménawi larutan sampél interaksi kaliyan fasé stasioner, mila molékul-molékul interaksi kaliyan fasé stationer, ananging interaksinipun bénteén, amérgi bénteéipun daya sérap (adsorption), pertukaran ion (ion exchange), partisi (partitioning), utawi ukuran. Bénténipun punika nyébabakén komponèn kapisah kaliyan sanèsipun lan sagéd dipuntingali bénténipun saking lami wekdalipun transit komponen kasebut ngelampahi kolom.[7][8] wonten pinten-pinten kromatografi cair, antawisipun: reverse phase chromatography, High Performance Liquid Chromatography (HPLC), size exclusion chromatography, serta supercritical fluid chromatography.[9] [10]

Reverse phase chromatography[sunting | sunting sumber]

Reverse phase chromatography punika piranti analitikal ingkang kiat kaliyan madukaken sifat hidrofobik serta sekedhik polaritas fase stasioner ingkang kaiket secara kimia ing padatan inert seperti silika.[9] Metode ini biasa digunakan untuk proses ekstraksi dan pemisahan senyawa yang tidak mudah menguap (non-volatile).[9]

High performance liquid chromatography[sunting | sunting sumber]

High performance liquid chromatography (HPLC) gadahi prinsip ingkang sami kaliyan reverse phase.[9] namung ing metode punika, ginakaken tekanan lan kecepatan ingkang inggil.[9] Kolom diginakaken ing HPLC luwih cendhak lan berdiameter alit, ananging saged ngasilaken pinten-pinten tingkatan equilibrium ing jumlah ageng.[9]

Size exclusion chromatography[sunting | sunting sumber]

Size exclusion chromatography, utawi ugi sami kaliyan gel permeation utawi filtration chromatography saged diginakaken kangge misahaken lan murnike protein.[9] metode punika dipungayutaken kaliyan pinten-pinten macam penyerapan lan ugi cepet .[9] Perangkat kromatografi arupa gel berpori ingkang saged misahaken molekul ageng lan molekul alit.[9] Molekul ageng badhe terelusi rumiyen amergi molekul kasebut mboten saged penetrasi pori-pori.[9]

Kromatografi Pertukaran Ion (Ion-Exchange Chromatography)[sunting | sunting sumber]

Kromatografi pertukaran ion (ion-exchange chromatography)saged dipunginakaken kangge pemurnian matèri biologis, kayadènè asam amino, pèptida, protéin.[11][12] Mètodé punika sagéd dilampahi ing kalèh tipé, yaiku ing kolom utawi ruang datar (planar).[11] wonten kalih ion, yaitu pertukaran kation (cation exchange) lan pertukaran anion (anion exchange).[12] ing pertukaran kation, fase stasioner ingkang muatanipun nègatif, ananging ing pertukaran anion, fase stasioner muatanipun positif.[12] Molèkul muatanipun ing panggènan fasé cair badhè ngélampahi kolom.[12] ménawi muatan ing molékul sami kaliyan kolom, mila molékul kasébut badhè terelusi.[12] ananging ménawi muatan ing molèkul botén sami kaliyan kolom, mila molékul kasébut badhè béntuk ikatan ionik kaliyan kolom.[12] kanggè ngelusi molékul ingkang nèmpèl ing kolom dibétahakén tambahan larutan kaliayan pH lan kekuatan ionik katamtu.[12] Pamisahan kaliyan mètode punika sangét selektif amérgi biaya kanggè jalankén mètode punika mirah sérta kapasitasipun inggil, mila mètodé punika sagéd dipungianakakén ing awal prosès.[12][13]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Pengertian Kromatografi (dipununduh Tanggal 29 September 2012)
  2. ^ (id)Pengertian Kromatografi (dipununduh Tanggal 29 September 2012)
  3. ^ McKay P. 2010. An Introduction to Chromatography
  4. ^ Chromstography (29 September 20120.
  5. ^ a b c d Tissue BM. 2000. Chromatography.
  6. ^ (id)Macam-macam Kromatografi (29 September 2012)
  7. ^ Tissue BM. 2000. Liquid Chromatography (LC)
  8. ^ (id)Komponen Kromotografi [29 September 2012]
  9. ^ a b c d e f g h i j Carrier R, Bordanaro J, Yip K. 1997. Liquid Chromatography
  10. ^ (id)Jenis Kromatografi (29 September 2012)
  11. ^ a b Hargreaves S. 2010. Types of Chromatography. [terhubung berkala]. http://www.buzzle.com/articles/types-of-chromatography.html [29 September 2012].
  12. ^ a b c d e f g h Carrier R, Bordanaro J, Yip K. 1997. Ion Exchange Chromatography [terhubung berkala]
  13. ^ (id)Kromatografi Pertukaran Ion (29 Se ptember2012).

Cithakan:Metode Pemisahan Campuran

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kromatografi&oldid=834678"