Logam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Logam (basa Yunani: Metallon) yaiku sawijining unsur kimia kang siap mbentuk ion (kation) lan nduwèni ikatan logam, lan kadhangkala dipratélakaké yèn mèmper karo kation ing awan elektron. Logam kuwi salah siji saka telu klompok unsur kang dibédakaké déning properti ionisasi lan ikatan, bebarengan karo metaloid lan nonlogam. Jroning tabel périodik, garis diagonal digambar saka boron (B) menyang polonium (Po) mbédakaké logam saka nonlogam. Unsur jroning garis iki yaiku metaloid, kadhangkala disebut semi-logam; unsur ing kiwa ngisoré arupa logam; unsur sisih tengen dhuwur kuwi nonlogam.

Nonlogam luwih akèh tinemu ing alam tinimbang logam, nanging logam akèh ana ing tabel périodik. Sawetara logam misuwur yaiku aluminium, tembaga, emas, wesi, timah, perak, titanium, uranium, lan zink.

Alotrop logam kuwi kapara gilap, lembek, lan konduktor kang apik, déné nonlogam biasané rapuh (kanggo nonlogam padhet), ora gilap, lan insulator.

Jroning babagan astronomi, istilah logam sering dianggo kanggo nyebut kabèh unsur kang luwih abot tinimbang helium.


Tabèl périodik

Tabèl standar | Tabèl vertikal

Dhaptar unsur kimia

Adhedhasar jeneng | Adhedhasar lambang | Adhedhasar nomer atom
Golongan:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Periode:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Dhèrèt kimia:   Alkali - Alkali tanah - Lantanida - Aktinida - Logam transisi - Logam - Metaloid - Nonlogam - Halogen - Gas mulia


Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Logam&oldid=813968"