Timah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
indiumtimbelantimoni
Ge
Sn
Pb  
 
 
220px
Umum
Jeneng, Simbol, Nomer timbel, Sn, 50
Seri kimia logam miskin
Kelompok, Periode, Blok 14 (IVA), 5, p
Densitas, Kekerasan 7310 kg/m3, 1.5
Penampakan abu-abu keperakan mengkilap
Sn,50.jpg
Properti Atomik
Bobot atom 118.710 sma
Jari-jari atom 145 (145) pm
Jari-jari kovalen 141 pm
Jari-jari van der Waals 217 pm
Konfigurasi elektron [Kr]4d10 5s2 5p2
Elektron per tingkat energi 2, 8, 18, 18, 4
Bilangan oksidasi (Oksida) 4,2 (amfoter)
Struktur kristal Tetragonal
Ciri-Ciri Fisik
Keadaan benda Padhet
Titik lebur 505.08 K (449.47 °F)
Titik didih 2875 K (4716 °F)
Volume molar 16.29 ×10-6 m3/mol
Kalor penguapan 295.8 kJ/mol
Kalor peleburan 7.029 kJ/mol
Tekanan uap 5.78 E-21 Pa at 505 K
Kecepatan suara 2500 m/s pada 293.15 K
Lain-lain
Elektronegativitas 1.96 (Skala Pauling)
Kapasitas kalor spesifik 228 J/(kg*K)
Konduktivitas listrik 9.17 106/(m•ohm)
Konduktivitas kalor 66.6 W/(m*K)
potensial ionisasi pertama 708.6 kJ/mol
potensial ionisasi ke-2 1411.8 kJ/mol
potensial ionisasi ke-3 2943.0 kJ/mol
potensial ionisasi ke-4 3930.3 kJ/mol
potensial ionisasi ke-5 7456 kJ/mol
Isotop paling stabil
iso NA waktu-paruh DM DE MeV DP
112Sn 0.97% Sn stabil kanthi 62 neutron
114Sn 0.65% Sn stabil kanthi 64 neutron
115Sn 0.34% Sn stabil kanthi 65 neutron
116Sn 14.54% Sn stabil kanthi 66 neutron
117Sn 7.68% Sn stabil kanthi 67 neutron
118Sn 24.23% Sn stabil kanthi 68 neutron
119Sn 8.59% Sn stabil kanthi 69 neutron
120Sn 32.59% Sn stabil kanthi 70 neutron
wujud meta 0.006 MeV 55 tahun IT
Beta-
0.006
0.394

121Sb
122Sn 4.63% Sn stabil kanthi 72 neutron
124Sn 5.79% Sn stabil kanthi 74 neutron
126Sn {syn.} ~1 E5 y Beta- 0.380 126Sb
Satuan SI & STP digunakan kecuali tertera yang lain.

Timbelutawa timah iku awijining unsur kimia jroning tabel periodik sing nduwni simbol Sn (basa Latin: stannum) lan nomer atom 50. Unsur ini merupakan logam miskin keperakan, bisa ditempa ("malleable"), ora gampamg [[oksidasi|kaoksidasi]k ing udhara saéngga tahan karat, ditemokaké jroning akèh aloy,ldan dipigunakaké kanggo nglapisi logam liyané kanggo nyegah karat. Timbel dijupuk utamané sakai mineral cassiterite sing kabentuk minangkai oksida.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranla jaba[sunting | sunting sumber]



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Timah&oldid=829147"