Helium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
2 hidrogenhelium-
-

He

Ne
He-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom helium, He, 2
Dhèrèt kimia gas mulia
Golongan, Période, Blok 18, 1, s
Panampilan ora duwé werna
He,2.jpg
Massa atom 4,002602(2) g/mol
Konfigurasi elektron 1s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2
Ciri-ciri fisik
Fase gas
Massa jenis (0 °C; 101,325 kPa)
0,1786 g/L
Titik lebur (ing 2,5 MPa) 0,95 K
(-272,2 °C, -458,0 °F)
Titik umob 4,22 K
(-268,93 °C, -452,07 °F)
Kalor peleburan 0,0138 kJ/mol
Kalor panguapan 0,0829 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 20,786 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K         3 4
Ciri-ciri atom
Struktur kristal heksagonal atau bcc
Energi ionisasi pisanan: 2372,3 kJ/mol
ke-2: 5250,5 kJ/mol
Jari-jari atom (terhitung) 31 pm
Jari-jari kovalen 32 pm
Jari-jari Van der Waals 140 pm
Lain-lain
Konduktivitas termal (300 K) 151,3 mW/(m·K)
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
3He 0,000137%* He stabil kanthi 1 neutron
4He 99,999863%* He stabil kanthi 2 neutron
*Pangaji sing ditedahaké yaiku kanggo ing atmosfer,
kalimpahan ing papan liya mungel béda.
Referensi

Helium (He) iku unsur kimia sing ora duwé werna, ora ngganda, ora ana rasané, ora ngandhut racun, mèh inert, monatomik, lan arupa unsur sepisanan ing seri gas mulia ing tabel périodik lan nduwé nomor atom 2. Titik umub lan titik leburé paling asor tinimbang unsur-unsur liya lan mung ana ing wangun gas kejaba ing kahanan "ekstrem". Kahanan ekstrem uga diperlokaké kanggo nyiptakaké sithik senyawa helium, sing kabèh ora stabil ing suhu lan tekanan standar. Helium nduwé isotop stabil kaloro sing langka sing disebut helium-3. Sifat saka cuwèran varitas helium-4; helium I lan helium II; penting kanggo para panliti sing nyinaoni mekanika kuantum (khususé ing fenomena superfluiditas) lan kanggo panliti sing nggolèki èfèk nyeraki suhu nol absolut sing didarbèni benda (kayata superkonduktivitas).

Helium iku unsur angka loro paling akèh lan paling ènthèng ing jagad raya lan salah siji unsur sing diciptakaké nalika nukleosintesis Big Bang. Ing Jagad Raya modhèrn mèh kabèh helium anyar diciptakaké ing prosès fusi nuklir hidrogen ing njeron lintang. Ing Bumi, unsur iki diciptakaké déning paluruhan radioaktif saka unsur sing luwih abot (partikel alfa yaiku nukleus helium). Sawisé panciptaané, sebagéyané kakandhut ing udhara (gas alami) ing konsentrasi tekan 7% volume. Helium dimurnèkaké saka udhara déning prosès pamisahan suhu asor sing disebut distilasi fraksional.

Ing taun 1868, astronom Prancis Pierre Janssen ndhétèksi sepisanan helium minangka signatur garis spektral kuning sing ora diweruhi saka cahya saka grahana srengéngé. Wiwit wektu iku kandhutan helium gedhé akèh ditemokaké ing ladhang gas alam ing Amérika Sarékat, sing arupa panyedya gas paling gedhé. Helium dipigunakaké ing kryogenik, sistem ambegan laut jero, kanggo ngadhemaké magnet superkonduktor, ing "helium dating", kanggo mlembungké balon, kanggo ngangkat kapal udhara lan minangka gas pangreksa kanggo panggunaan indhustri (kayata "arc welding") lan panuwuhan wafer silikon). Yèn wong nyedhot sithik gas iki bakal njalari owahing sauntara kualitas swarané.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Artikel

Menurut banyaknya penggunaan


Tabel

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Umum
Luwih dhetil


Liya-liya



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Helium&oldid=815029"