Silikon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
gambar silikon padhet

Silikon yaiku salah sijining perangan kimia ing jero tabel periodik kang dipralambangi dening Si lan nomer atom 14.[1] Senyawa kang kabentuk duweni sipat paramagnetik.[1] Perangan kimia iki ditemokake dening Jöns Jakob Berzelius.[1] Silikon kuwi perangan metaloid tetravalensi, sipate luwih ora reaktif tinimbang karbon, perangan nonlogam kang ana ing dhuwure persis ing tabel periodik, nanging luwih reaktif tinimbang germanium, metaloid kang manggon persis ngisore ing tabel periodik.[1] Kontroversi ngenani sipat-sipat silikon wiwit panemone: silikon pisanan digawe wujude murni ing tahun 1824 mawa jeneng silisium (saka tembung basa latin “silicis”), karo akhiran –ium kang tegese logam.[1] Senajan kaya ngono, tahun 1831, jenenge diganti dadi silikon amerga sipat-sipat fisike arep padha karo karbon lan boron.[1]

Silikon kuwi elemen paling akeh kawolu ing donya yen ditiliki saka massane, nanging paling arang ditemokake ing wujud murni ing donya. Silikon paling akeh ditemoni ing bleduk, pasir, planetoid lan planet kang wujude kaya silikon dioksida utawa silikat.[1] Luwih saka 90% kerak bumi kasusun saka mineral silikat, ndadekake silikon mawa perangan kaloro paling akeh ing kerak bumi (udakara 28% massa) sawise oksigen.[1]

Silikon luwih kereb digunakake kanggo nggawe serat optik lan oprasi plastik kanggo ngisi perangan awak pasien ing wujud silikone.[2]

Silikon ing wujud mineral uga diarani mawa zat kersik.[2]

Akeh-akehe silikon dikomersialake tanpa dipisahake, nanging ana kalane luwih sithik proses saka senyawane ing donya.[2] Tuladhane yaiku panganggonan langsung watu, pasir silika lan lemah lempung ing pambangunan gedung. Silika uga ana ing keramik.[2] Akeh perangan silikon modern kaya silikon karbida kang dianggo rikala nggawe keramik kang dayane dhuwur.[2] Silikon uga dianggo mawa monomer rikala nggawe polimer sintetik silikon.[2]

Perangan silikon uga duweni peran gedhe ing ekonomi modern.[2] Senajan akeh silikon digunakake ing proses penyulingan baja.[2] Pengcoran alumunium lan ing proses indrusti kimia liyane, saperangan silikon uga digunakake mawa perkawis semikonduktor ing elektronik-elektronik.[2] Amerga manpaate gedhe ing sirkuit terintegrasi, dhasar saka komputer, mula mlakune teknologi modern gumantung ing silikon.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)sifat-sifat fisik padatan anorganik (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)Silikon, Nitrogen da fosfor (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Silikon&oldid=835891"