Karbon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
6 boronkarbonnitrogen
-

C

Si
C-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom karbon, C, 6
Dhèrèt kimia non-logam
Golongan, Période, Blok 14, 2, p
Panampilan ireng (grafit)
ora ana wernané (inten)
C,6.jpg
Massa atom 12,0107(8) g/mol
Konfigurasi elektron 1s2 2s2 2p2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 4
Ciri-ciri fisik
Fase padat
Massa jenis (watara suhu kamar) (grafit) 2,267 g/cm³
Massa jenis (watara suhu kamar) (intan) 3,513 g/cm³
Titik lebur  ? 4300-4700 K
(? °C, ? °F)
Titik umob subl. ? ca. 4000 K
(? °C, ? °F)
Kalor peleburan (grafit) ? 100 kJ/mol
Kalor peleburan (intan) ? 120 kJ/mol
Kalor panguapan  ? 355,8 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) (grafit)
8,517 J/(mol·K)
Kapasitas kalor (25 °C) (intan)
6,115 J/(mol·K)
Tekanan uap (grafit)
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K   2839 3048 3289 3572 3908
Ciri-ciri atom
Struktur kristal heksagonal
Bilangan oksidasi 4, 2
(oksida asam lemah)
Elektronegativitas 2,55 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 1086,5 kJ/mol
ke-2: 2352,6 kJ/mol
ke-3: 4620,5 kJ/mol
Jari-jari atom 70 pm
Jari-jari atom (terhitung) 67 pm
Jari-jari kovalen 77 pm
Jari-jari Van der Waals 170 pm
Lain-lain
Sifat magnetik diamagnetik
Konduktivitas termal (300 K) (grafit)
(119–165) W/(m·K)
Konduktivitas termal (300 K) (intan)
(900–2320) W/(m·K)
Difusivitas termal (300 K) (intan)
(503–1300) mm²/s
Skala Mohs (grafit) 0,5
Skala Mohs (intan) 10,0
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
12C 98,9% C stabil kanthi 6 neutron
13C 1,1% C stabil kanthi 7 neutron
14C trace 5730 tahun beta- 0,156 14N
Referensi

Karbon kuwi unsur kimia kang duwé simbol C lan nomer atom 6 ing tabel périodik. Karbon minangka unsur non-logam, duwèni valensi 4, lan duwé sawetara alotrop, kalebu grafit lan intan.

Karbon ana ing sajroning kabèh makhluk urip lan minangka dhasar kimia organik. Unsur iki uga nduwèni kaunikan bab kamampuan kanggo mbentuk ikatan kimia karo karbon utawa unsur liyané, mbentuk amèh 10 yuta jenis senyawa kang wis diweruhi.




Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Karbon&oldid=814027"