Nitrogen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
7 karbonnitrogenoksigen
-

N

P
N-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom nitrogen, N, 7
Dhèrèt kimia nonmetals
Golongan, Période, Blok 15, 2, p
Panampilan colorless
N,7.jpg
Massa atom 14.0067(2) g/mol
Konfigurasi elektron 1s2 2s2 2p3
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 5
Ciri-ciri fisik
Fase gas
Massa jenis (0 °C; 101,325 kPa)
1.251 g/L
Titik lebur 63.15 K
(-210.00 °C, -346.00 °F)
Titik umob 77.36 K
(-195.79 °C, -320.42 °F)
Titik kritis 126.21 K, 3.39 MPa
Kalor peleburan (N2) 0.720 kJ/mol
Kalor panguapan (N2) 5.57 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) (N2)
29.124 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 37 41 46 53 62 77
Ciri-ciri atom
Struktur kristal hexagonal
Bilangan oksidasi ±3, 5, 4, 2
(strongly acidic oxide)
Elektronegativitas 3.04 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 1402.3 kJ/mol
ke-2: 2856 kJ/mol
ke-3: 4578.1 kJ/mol
Jari-jari atom 65 pm
Jari-jari atom (terhitung) 56 pm
Jari-jari kovalen 75 pm
Jari-jari Van der Waals 155 pm
Lain-lain
Sifat magnetik ora ana data
Konduktivitas termal (300 K) 25.83 mW/(m·K)
Kecepatan suara (gas, 27 °C) 353 m/s
Nomor CAS 7727-37-9
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
13N syn 9.965 m ε 2.220 13C
14N 99.634% N stabil kanthi 7 neutron
15N 0.366% N stabil kanthi 8 neutron
Referensi

Nitrogèn utawa Zat lemes iku sawijining unsur kimia ing tabel périodik sing nduwèni lambang N lan nomor atom 7. Biasané ditemokaké minangka gas tanpa werna, tanpa ganda, tanpa rasa lan arupa gas diatomik dudu logam sing stabil, angel banget réaksi karo unsur utawa senyawa liyané. Dijenengi zat lemas amarga zat iki nduwèni sifat males, ora aktif réaksi karo unsur liyané.

Nitrogen ana 78,08% persen saka atmosfir Bumi lan ana ing akèh jaringan urip. Zat lemas mbentuk akèh senyawa wigati kayata asam amino, amonia, asam nitrat, lan sianida.

Sifat-sifat pinunjul[sunting | sunting sumber]

Nitrogèn iku dat non logam, kanthi èlèktronegatifitas 3.0. Duwé 5 èlèktron ing kulit paling njaba. Mula iku trivalèn ing sebagéyan gedhé senyawa. Nitrogèn ngembun ing suhu 77K (-196oC) ing tekanan atmosfir lan mbeku ing suhu 63K (-210oC).

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Nitrogèn (Latin nitrum, Basa Yunani Nitron ateges "soda asli", "gen", "pambentukan") sacara resmi ditemokaké déning Daniel Rutherford ing taun 1772, sing nyebut udhara beracun utawa udhara tetep. Pangetauan yèn ana pecahan udhara sing ora mbantu ing pembakaran wis dingertèni déning ahli kimia wiwit akir abad kaping 18. Nitrogèn uga dikaji ing wektu sing mèh padha déning Carl Wilhelm Scheele, Henry Cavendish, lan Joseph Priestley, sing nyebutaké minangka udhara kaobong utawa udhara wis flogistat. Gas nitrogèn cukup lemes saéngga dijenengi déning Antoine Lavoisier minangka azote, tinimbang tetembungan Yunani αζωτος sing maksudé "ora duwé nyawa". Istilah kasebut wis dadi jenengé nitrogèn ing tetembungan Prancis lan sabanjuré mawiyar ing basa-basa liyané.

Senyawa nitrogèn dingertèni wiwit Zaman Pertengahan Éropah. Ahli alkimia ngertèni asam nitrat minangka aqua fortis. Campuran asam hidroklorik lan asam nitrat dijenengi akua regia, sing diakoni amarga kamampuané kanggo nglarutaké emas. Kagunaan senyawa nitrogèn ing tetanèn lan perusahaan ing awalé yaiku ing wangun kalium nitrat, utamané ing pangasilan serbuk panjeblug (garam mesiu), lan sabanjuré, minangka baja lan uga stok panganan ternak kimia.

Senyawa[sunting | sunting sumber]

Hidrida utama nitrogèn yaiku amonia (NH3) senadyan hidrazina (N2H4) uga akèh ditemokaké. Amonia duwé sifat basa lan kalarut sebagéyan ing banyu mbentuk ion ammonium (NH4+). Amonia cuwèr sabeneré sithik amfiprotik lan mbentuk ion ammonium lan amida (NH2-); kaloroné dikenal minangka garam amida lan nitrida (N3-), nanging kaurai ing banyu.

Gugus bebas amonia karo atom hidrogèn tunggal utawa gandha dijenengi amina. Rantè, ali-ali utawa struktur hidrida nitrogèn sing luwih gedhé uga dimangertèni nanging ora stabil.

Peranan biologi[sunting | sunting sumber]

Nitrogèn arupa unsur kunci ing asam amino lan asam nukleat, lan iki ndadèkaké nitrogèn wigati kanggo kabèh kauripan. Protein disusun saka asam-asam amino, sauntara asam nukleat dadi salah siji komponèn pambentuk DNA lan RNA.

Polong-polongan, kayata kedhelè, bisa nangkep nitrogèn sacara langsung saka atmosfer amarga simbiosis karo bakteri bintil oyot.

Isotop[sunting | sunting sumber]

Ana 2 isotop Nitrogèn sing stabil yaiku: 14N dan 15N. Isotop sing paling akèh yaiku 14N (99.634%), sing diasilaké ing lintang-lintang lan sing saluwihé yaiku 15N. Ing antarané sepuluh isotop sing diasilaké sacara sintetik, 1N duwé paruh wektu sakwéné 9 menit lan sing saluwihé padha utawa luwih cilik saka itu.

Pepènget[sunting | sunting sumber]

Limbah baja nitrat arupa panyebab utama pancemaran banyu kali lan banyu ngisor lemah.Senyawa sing ngandhut siano(-CN) ngasilaké garam sing beracun banget lan bisa njalari patining kéwan lan manungsa.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nitrogen&oldid=815028"