Atmosfer

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Atmosfèr bumi saka angkasa
Proporsi gas ing atmosfèr bumi

Atmosfèr utawa swasana iku lapisan gas sing mbungkus sawijining planet, kalebu bumi, saka permukaan planèt mau tekan adoh ing sanjabaning angkasa. Ing bumi, atmosfèr ana saka 0 km sandhuwuré permukaan lemah, tekan udakara 560 km sandhuwuring permukaan bumi. Atmosfèr kasusun saka sapérangan lapisan, sing dijenengi miturut fenomena sing dumadi ing lapisan kasebut.

Atmosfèr Bumi kapérang saka nitrogen (78.17%) lan oksigen (20.97%), kanthi sithik argon (0.9%), karbondioksida (variabel, nanging udakara 0.0357%), uap banyu, lan gas liyané. Atmosfèr ngreksa kauripan ing bumi kanthi nyerep radiasi sinar ultraviolet saka srengéngé lan ngurangi suhu èkstrém ing antananing awan lan bengi. 75% saka atmosfèr ana ing 11 km saka permukaan planèt.

Atmosfèr ora nduwèni watesan ndadak, nanging saya tipis saka sithik kanthi tambahing kadhuwuran, ora ana wates sing pesthi antarané atmosfèr lan angkasa luwar.

Lapisan-Lapisan[sunting | sunting sumber]

Atmosfer bumi iku kesusun saking lapisan-lapisan:

Mugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Atmosfer ing Wikimedia Commons.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Atmosfer&oldid=886517"