Hidrogen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
1 -hidrogenhelium
-

H

Li
H-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom hidrogen, H, 1
Dhèrèt kimia nonlogam
Golongan, Période, Blok 1, 1, s
Panampilan tak berwarna
H,1.jpg
Massa atom 1,00794(7) g/mol
Konfigurasi elektron 1s1
Cacahing èlèktron saben kulit 1
Ciri-ciri fisik
Fase gas
Massa jenis (0 °C; 101,325 kPa)
0,08988 g/L
Titik lebur 14,01 K
(-259,14 °C, -434,45 °F)
Titik umob 20,28 K
(-252,87 °C, -423,17 °F)
Kalor peleburan (H2) 0,117 kJ/mol
Kalor panguapan (H2) 0,904 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) (H2)
28,836 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K         15 20
Suhu kritis 32,19 K
Tekanan kritis 1,315 MPa
Densitas kritis 30,12 g/L
Ciri-ciri atom
Struktur kristal heksagonal
Bilangan oksidasi 1, -1
(oksida amfoter)
Elektronegativitas 2,20 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 1312,0 kJ/mol
Jari-jari atom 25 pm
Jari-jari atom (terhitung) 53 pm
Jari-jari kovalen 37 pm
Jari-jari Van der Waals 120 pm
Lain-lain
Konduktivitas termal (300 K) 180,5 mW/(m·K)
Kecepatan suara (gas, 27 °C) 1310 m/s
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
1H 99,985% H stabil kanthi 0 neutron
2H 0,015% H stabil kanthi 1 neutron
3H trace 12,32 tahun β- 0,019 3He
Referensi

Hidrogen (basa Latin: hydrogenium, saka basa Yunani: hydro: banyu, genes: mbentuk), kuwi unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni simbol H lan nomer atom 1. Ing suhu lan tekanan standar, hidrogen ora ana rupané, ora mambu, duwé sipat non-logam, duwé valensi tunggal, lan minangka gas diatomik kang gampang banget kobong. Hidrogen kuwi unsur paling èntèng lan paling akèh ana ing alam semesta. Unsur iki dikandhung déning banyu lan kabèh senyawa organik sarta makhluk urip. Hidrogen bisa reaksi sacara kimia karo unsur liya.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hidrogen&oldid=813960"