Litium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
3 -litiumberilium
H

Li

Na
Li-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom litium, Li, 3
Dhèrèt kimia logam alkali
Golongan, Période, Blok 1, 2, s
Panampilan putih/klawu kapérakan
Li,3.jpg
Massa atom 6,941(2) g/mol
Konfigurasi elektron 1s2 2s1
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 1
Ciri-ciri fisik
Fase padat
Massa jenis (watara suhu kamar) 0,534 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 0,512 g/cm³
Titik lebur 453,69 K
(180,54 °C, 356,97 °F)
Titik umob 1615 K
(1342 °C, 2448 °F)
Kalor peleburan 3,00 kJ/mol
Kalor panguapan 147,1 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 24,860 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 797 885 995 1144 1337 1610
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus pusat badan
Bilangan oksidasi 1
(oksida basa kuat)
Elektronegativitas 0,98 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 520,2 kJ/mol
ke-2: 7298,1 kJ/mol
ke-3: 11815,0 kJ/mol
Jari-jari atom 145 pm
Jari-jari atom (terhitung) 167 pm
Jari-jari kovalen 134 pm
Jari-jari Van der Waals 182 pm
Lain-lain
Sifat magnetik nonmagnetik
Resistivitas listrik (20 °C) 92,8 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 84,8 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 46 µm/(m·K)
Kecepatan suara (pada wujud kawat) (20 °C) 6000 m/s
Modulus Young 4,9 GPa
Modulus rigiditas 4,2 GPa
Modulus ruah 11 GPa
Skala Mohs 0,6
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
6Li 7,5% Li stabil kanthi 3 neutron
7Li 92,5% Li stabil kanthi 4 neutron
*Kandungan litium-6 bisa mung 3,75%
jroning sampel alami. Litium-7 mulané
bisa duwé kandhutan nganti 96,25%.
Referensi

Litium yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Li lan nomer atom 3. Jroning tabel périodik litium dipasang ing golongan 1, golongan logam alkali. Litium jroning wangun murni arupa logam kang empuk, putih kapérakan, kang tarnis lan kaoksidasi kanthi cepet ing hawa lan banyu. Litium kuwi reaktif banget, ora tau ditemokaké murni. Yakuwi sebabé unsur iki ana ing urutan pisanan dhèrèt Volta. Logam iki arupa barang padhet paling ènthèng lan dipigunakaké jroning pamindahan panas aloy, jroning bateré lan jroning komponèn obat kang dikenal minangka penstabil mood.



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Litium&oldid=814028"