Isotop

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Waktu paro isotop minangka fungsi saka gunggung proton (Z) lan gunggung neutron (N) kanggo kabèh atom jroning tabèl périodhik

Isotop iku wangun saka unsur sing nukleusé duwé nomer atom sing padha, nanging gunggung proton ing nukleus - kanthi massa atom sing béda amarga unsur-sunsur iku nduwèni gunggung neutron sing béda.

Tembung isotop, tegesé ing papan sing padha, asalé saka fakta yèn kabèh isotop saka sawijining unsur ana ing papan sing padha jroning tabèl périodhik.

Sacara bebarengan, isotop-isotop saka unsur-unsur mbentuk sawijining sèt nuklida. Sawijining nuklida iku sawijining jenis tinentu nukleus atom, utawa luwih umum sawijining aglomerasi proton lan neutron. Luwih trep manèh kanggo nélakaké yèn sawijining unsur kayadéné fluorine kapérang saka sawijining nuklida stabil lan dudu dhèwèké duwé siji isotop stabil.

Jroning nomenklatur èlmiah, isotop (nuklida) dispésifikasikaké adhedhasar jeneng unsur tinentu déning sawijining "hyphen" lan gunggung nukleon (proton lan neutron) jroning nukleus atom (tuladhané, helium-3, karbon-12, karbon-14, wesi-57, uranium-238). Jroning wangun simbolik, gunggung nukleon ditengeraké minangka sawijining préfik munggah-menyang-ndhuwur tumrap simbol kimia (tuladhané, 3He, 12C, 14C, 57Fe, 238U).

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Isotop&oldid=864542"