Uranium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
92 protaktiniumuraniumneptunium
Nd

U

(Uqb)
U-TableImage.png
Panampilan
Logam kelabu keperakan; teroksidasi menjadi hitam ketika terpapar dengan udara
Informasi umum
Jeneng, lambang, nomer atom uranium, U, 92
Dhèrèt kimia aktinida
Golongan, période, blok 37, f
Bobot atom standar 238,02891(3)g·mol−1
Konfigurasi elektron [Rn] 5f3 6d1 7s2
Elektron per kelopak 2, 8, 18, 32, 21, 9, 2
Sipat fisika
Fase padat
Massa jenis
(mendekati suhu kamar)
19,1 g·cm−3
Massa jenis cairan
pada titik didih
17,3 g·cm−3
Titik lebur 1405,3 K
(1132,2 °C, 2070 °F)
Titik umob 4404 K
(4131 °C, 7468 °F)
Kalor peleburan 9,14 kJ·mol−1
Kalor penguapan 417,1 kJ·mol−1
Kapasitas kalor (25 °C) 27,665 J·mol−1·K−1
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
pada T/K 2325 2564 2859 3234 3727 4402
Sipat atom
Struktur kristal ortorombik
Bilangan oksidasi 6, 5, 4, 3[1]
(Oksida basa lemah)
Elektronegativitas 1,38 (Skala Pauling)
Energi ionisasi 1st: 597,6 kJ·mol−1
2nd: 1420 kJ·mol−1
Jari-jari atom 156 pm
Jari-jari kovalen 196±7 pm
Jari-jari Van Der Waals 186 pm
Informasi liya
Pembenahan magnetik paramagnetik
Keterhambatan elektris (0 °C) 0,280 µΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 27,5 W·m−1·K−1
Ekspansi termal (25 °C) 13,9 µm·m−1·K−1
Kecepatan suara (thin rod) (20 °C) 3155 m/s
Modulus Young 208 GPa
Modulus geser 111 GPa
Modulus limbak 100 GPa
Rasio Poisson 0,23
Nomor CAS 7440-61-1
Isotop tinamtu
Artikel utama: Isotop saka uranium
iso NA Umur paruh DM DE (MeV) DP
232U syn 68,9 thn SF
α 5,414 228Th
233U syn 159.200 thn SF 197,93[2]
α 4,909 229Th
234U 0,0054% 245.500 thn SF 197,78
α 4,859 230Th
235U 0,7204% 7.038×108 thn SF 202,48
α 4,679 231Th
236U Kelumit 2,342×107 thn SF 201,82
α 4,572 232Th
238U 99,2742% 4,468×109 thn α 4,270 234Th
SF 205,87
ββ

Uranium yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang U lan nomer atom 92. Yaiku arupa salah sijiné usur kimia sajroné tabel periodik kang duwèni lambang U lan nomor atom 92. Salah sijiné logam abot, beracun, wernané putih rodok pérak lan radioaktif alami, uranium kalebu ing sèri aktiinida (actinide series). isotopé 235U digunakaké minangka bahan bakar reaktor nuklir lan senjata nuklir. Uranium biasané ana ing watu-watunan ananging cacahé sithik, uga ana ing lemah, banyu, wit-witan, lan kéwan (kalebu manungsa).[3] Uranium arupa unsur logam radioaktif kanthi titik lebur 1.1.50 C lan titik didih 3.818C. Uranium ditemokaké ing taun 1789 dening M. Klaproth. Uranium sumberé saka mineral, kayata kerpu uranium(uranit), karnotit, lan wiji liyané. Panggunaan uranium dhéwé yaiku minangka kanggo keramik, pigmen gelas, fotografi lan analisis kimia.[4]

Uranium nduwni 92 proton lan 92 elektron, lan elektron valensi 6. inti uranium ngikat akèhé 141 nganti 146 neutron, sahingga ana 6 isotop uranium. isotop kang paling umum yaiku uranium 238 (146 neutron) lan uranium 235 (143 neutron). Kabèh isotop uranium ora stabil lan sipaté radioaktif endèk. Uranium Nduwèni bobot atom paling abot kapindo ing antarané kabèh unsur-unsur kimia kang isa ditemokaké sacara alami.[5] Masa jenis uranium kira-kira 70% luwih gedhé daripada timbel, ananging ora sepadet emas utawa tungsten. Uranium isa ditemokaké sacara alami ing konsentrasi éndek ing lemah, wewatuan, lan banyu.

Uranium kang isa ditemoni sacara alami yaiku uranium 238 (99,2742%), uranium-235 (0,7204%), sekelumit uranium-234 (0,0054%). Uraanium meluruh sacara alon kanti mancaraké partikel alfa. Umur paruh uranium 238 yiku 4,47 miliyar taun, wondéné kanggo uranium 235 yaiku 704 taun. Mangka saka iku, uranium isa digunakaké kanggo ngerténi umuré bumi.[6]

Uranium 235 arupa siji-sijiné isotop unusur kimia alami kang sipaté fisil (yaiku isa nahan reaksi beranté ing fusi nuklir), wondéné uranium 238 isa didadèkaké fisil nggunakaké neutron cepet. Sakliyané iku, uranium 238 uga isa ditransmutasikaké dadi plutonium-239 kang sipaté fisil sajroné reaktor nuklir. Isotop uranium liyané kang uga sipaté fisil yaiku uranium 233 kang dikasélaké saka torium

Mupangat Uranium[sunting | sunting sumber]

Bahan Bakan Nuklir[sunting | sunting sumber]

Uranium yaiku bahan bakar nuklir kang penting banget. Uranium 238 isa diubah dadi Putonium. Kagunaan bahan bakar nuklir kanggo ngasélaké energi listrik, kanggo gawé isotop kang digunakaké kanggo tujuan damé, lan minangka peledak. Kapasitas 429 reaktor pembangkit listrik tenaga nuklir ing ndonya kang beroprasi ing januari 1990 dikira-kira nganti 311.000 megawatt. uranium digunakaké sajroné peralatan petunjuk inert, sajroné kompas giro, miangka imbangan bobot kanggo permukaan kontrol panerbangan.[7]

Proyektil[sunting | sunting sumber]

Sacra Kimiawi, uranium arupa logam abot kang wernané kepérakan. Salah sijiné uaranium isi 10cm nduwéni massa nyedaki 20 kg lan sacara umum 70% luwih padet katimbang timbal (timah ireng). Ing suhu 600 nganti 700 °C sajroné tekanan kang duwur banget logam DU bakal empan déwé, mbentuk abluk AerosolDU kang sipaté èncèrlan panas banget. Biasané ing kalangan mliter DU iki digunakaké minangka senjata konvensional. Ora minangka bahan peledak nuklir, DU digunakaké minangka sanjata penembus, biasané digawé kanggo senjata Anti tank. Sejata iki bisa nembus baja kang kandel.[7]

Pelapis Kendaraan Tempur[sunting | sunting sumber]

Digunakaké dening militer Amerika Serikat minangka pelapis tank M1 Abrams, yaiku campuran antarané DU lan 0,7%Titanium.[7]



Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements: Third Edition by L.R. Morss, N.M. Edelstein, J. Fuger, eds. (Netherlands: Springer, 2006.)
  2. ^ BNL-NCS 51363, vol. II (1981), pages 835ff
  3. ^ [1]pengertian-uranium, (Kaunduh 22/10/12).
  4. ^ [2], Kaunduh 22/10/12.
  5. ^ Hoffman, D. C.; Lawrence, F. O.; Mewherter, J. L.; Rourke, F. M. (1971). "Detection of Plutonium-244 in Nature". Nature 234: 132–134. doi:10.1038/234132a0. http://www.nature.com/nature/journal/v234/n5325/abs/234132a0.html.
  6. ^ "WWW Table of Radioactive Isotopes". http://ie.lbl.gov/toi/nucSearch.asp.
  7. ^ a b c Pengertian-Uranium, (Kaunduh 19/11/12).


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uranium&oldid=879644"