Èlèktron

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Èlèktron
HAtomOrbitals.png
Perkiraan teoritis rapatan èlèktron tumrap atom Hidrogen jroning sawetara orbit èlèktron
Komposisi: Partikel dhasar
Keluwarga: Fermion
Klompok: Lepton
Génerasi: Pertama
Interaksi: Gravitasi, Elektromagnetik, Lemah
Simbol: Cithakan:PhysicsParticle, Cithakan:PhysicsParticle
Antipartikel: Positron (uga disebut antièlèktron)
Panggagas: Richard Laming (1838–1851),
G. Johnstone Stoney (1874) et. al.
Panemu: J. J. Thomson (1897)[1]
Massa: 9,10938215(45) × 10-31 kg
5,4857990943(23) × 10-4 u
[1822,88850204(77)]−1 u[cat 1]
0,510998910(13)MeV/c2
Muatan listrik: −1 e[cat 2]
-1,602176487(40) × 10-19 C
Momèntum magnètik: −1,00115965218111 μB
Spin: 12

Èlèktron iku partikel subatomik sing mawa muatan negatif lan umumé ditulis minangka e-. Èlèktron ora nduwèni komponèn dhasar utawa substruktur apa-apa sing diweruhi, saéngga dipercaya minangka partikel èlemèntèr.[2] Èlèktron nduwèni massa watara 1/1836 massa proton.[3] Mometum sudut (spin) instrinsik èlèktron iku setengah aji intèger jroning satuan ħ, sing maknané kalebu fermion. Antipartikel èlèktron kasebutake minangka positron, sing idhèntik karo èlèktron, kajaba mawa muatan positif. Nalika sawijining èlèktron tumbukan karo positron, kaloroné kamungkinan bisa silih hambur utawa musnah total, ngasilaké sepasang (utawa luwih) foton sinar gama. Èlèktron, sing kalebu jroning generasi kulawarga partikel lepton peisanan,[4] partisipasi jroning interaksi gravitasional, interaksi elektromagnètik lan interaksi lemah.[5] Padha karo kabèh materi, èlèktron nduwèni sipat bak partikel lan bak gelombang (dualitas gelombang-partikel), saéngga bisa tumbukan karo partikel liya lan difraksi kaya cahya. Amarga èlèktron kalebu fermion, ora ana loro èlèktron sing bisa nglungguhi kahanan kuantum sing padha ngarujuk marang asas pengecualian Pauli.[4]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Penyebut versi pecahané minangka balikan aji désimal (kanthi kahanan ora mesthi standar relatif 4,2 × 10-10).
  2. ^ Muatan èlèktron negatif muatan elemèntèr sing nduwèni aji positif kanggo proton.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Dahl (1997:122–185).
  2. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng prl50
  3. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng nist_codata_mu
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng curtis74
  5. ^ Anastopoulos, Charis (2008). Particle Or Wave: The Evolution of the Concept of Matter in Modern Physics. Princeton University Press. pp. 236–237. ISBN 0691135126. http://books.google.com/books?id=rDEvQZhpltEC&pg=PA236.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Èlèktron&oldid=837158"