Antimon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
51 tinantimonytellurium
As

Sb

Bi
Sb-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom antimony, Sb, 51
Dhèrèt kimia metalloids
Golongan, Période, Blok 15, 5, p
Panampilan silvery lustrous grey
Sb,51.jpg
Massa atom 121.760(1) g/mol
Konfigurasi elektron [Kr] 4d10 5s2 5p3
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 18, 18, 5
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 6.697 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 6.53 g/cm³
Titik lebur 903.78 K
(630.63 °C, 1167.13 °F)
Titik umob 1860 K
(1587 °C, 2889 °F)
Kalor peleburan 19.79 kJ/mol
Kalor panguapan 193.43 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 25.23 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 807 876 1011 1219 1491 1858
Ciri-ciri atom
Struktur kristal rhombohedral
Bilangan oksidasi −3, 3, 5
Elektronegativitas 2.05 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 834 kJ/mol
ke-2: 1594.9 kJ/mol
ke-3: 2440 kJ/mol
Jari-jari atom 145 pm
Jari-jari atom (terhitung) 133 pm
Jari-jari kovalen 138 pm
Lain-lain
Sifat magnetik no data
Resistivitas listrik (20 °C) 417 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 24.4 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 11.0 µm/(m·K)
Kecepatan suara (pada wujud kawat) (20 °C) 3420 m/s
Modulus Young 55 GPa
Modulus rigiditas 20 GPa
Modulus ruah 42 GPa
Skala Mohs 3.0
Kekerasan Brinell 294 MPa
Nomor CAS 7440-36-0
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
121Sb 57.36% Sb stabil kanthi 70 neutron
123Sb 42.64% Sb stabil kanthi 72 neutron
125Sb syn 2.7582 y Beta- 0.767 125Te
Referensi

Antimony yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Sb lan nomer atom 51. Lambangnya diambil dari bahasa Latin Stibium. Sebuah metalloid, antimon mempunyai empatalotropik bentuk. Bentuk stabil antimon adalah logam biru-putih. Antimoni kuning dan hitam adalah logam tak stabil. Antimon digunakan dalam bahan tahan api, cat, keramik, elektronik, dan karet.

Sipat-sipat[sunting | sunting sumber]

Antimon kuwi sawijining èlemèn kanthi wangun putih kapérakan, rapuh, kristal padhet kang mamèraké lemahé listrik lan kondutifitas panas lan nguab ing suhu endèk. Minangka metalloid, antimon mèmper logam saka wangun lan fisiké nanging sacara reaksi kimia ora mangkono.

Paédah[sunting | sunting sumber]

Antimon lagi dikembangaké jroning produksi industri semikonduktor ing babagan produksi dioda, detektor infra merah. Minangka sawijining campuran, semi logam iki ningkataké kakuatan mekanik bahan. Paédah kang paling wigati saka antimon yakuwi minangka penguat timbal kanggo baterei. Kagunan liya:

  • Campuran anti gorès
  • Korèk api
  • Obat-obatan
  • Pipa-pipa

Senyawa antimon karo oksida, sulfida, sodium, antimonate, lan antimon triclorid dipigunakaké kanggo nggawé senyawa tahan geni, keramik, gelas, lan cèt. Antimon sulfida alami, stibnite dikawruhi lan digunakaké ing jaman kuna minangka obat-obatan lan kosmetik.

Pepènget[sunting | sunting sumber]

Antimon lan senyawané kuwi racun. Sacara klinik, racun antimon amèh mèmper karo racun arsen. Jroning dosis sithik, antimoni nyebabaké ngelu lan depresi. Kayadéné jroning sawetara tambahan kang ana ing ombènan jus woh-wohan. Jroning dosis akèh, bakal ngakibataké pepati jroning sawetara dina.

Werna-werna senyawa[sunting | sunting sumber]

Antimony pentafluoride SbF5, antimony trioxide Sb2O3, stibine (antimony trihydride SbH3), indium antimonide (InSb)



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Antimon&oldid=814465"