Amerisium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
95 plutoniumamericiumcurium
Eu

Am

(Uqp)
Am-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom americium, Am, 95
Dhèrèt kimia actinides
Golongan, Periode, Blok n/a, 7, f
Panampilan silvery white sometimes yellow
Massa atom (243) g/mol
Konfigurasi elektron [Rn] 5f7 7s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 18, 32, 25, 8, 2
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 12 g/cm³
Titik lebur 1449 K
(1176 °C, 2149 °F)
Titik umob 2880 K
(2607 °C, 4725 °F)
Kalor peleburan 14.39 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 62.7 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 1239 1356        
Ciri-ciri atom
Struktur kristal hexagonal
Bilangan oksidasi 6, 5, 4, 3
(amphoteric oxide)
Elektronegativitas 1.3 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 578 kJ/mol
Jari-jari atom 175 pm
Lain-lain
Sifat magnetik no data
Konduktivitas termal (300 K) 10 W/(m·K)
Nomor CAS 7440-35-9
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
241Am syn 432.2 y SF - -
α 5.638 237Np
242mAm syn 141 y IT 0.049 -
α 5.637 238Np
SF - -
243Am syn 7370 y SF - -
α 5.438 239Np
Referensi

Americium (uniné /ˌæməˈrɪsiəm/) kuwi sawijining unsur kimia kanthi simbul Am lan nomer atom 95. Minangka sawijining èlemèn logam radioaktif, amerisium kuwi aktinida kang ditemokaké ing taun 1944 kanthi ngebom plutonium nganggo neutron lan minangka èlemèn transuranik kapapat kang ditemokaké. Unsur iki dijenengaké saka tembungAmerika, kanthi analogi karo Europium.

Referensi[sunting | sunting sumber]


Wacan[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Amerisium ing KamusWiki.


Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amerisium&oldid=814421"