Nonlogam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Nonlogam kuwi klompok unsur kimia kang nduwèni sipat elektronegatif, yaiku luwih gampang narik elektron valensi saka atom liya tinimbang ngeculaké. Kang kalebu golongan nonlogam yakuwi halogen, gas mulia, lan 7 unsur iki: hidrogen (H), karbon (C), nitrogen (N), oksigen (O), fosfor (P), belerang (S), lan selenium (Se).

Sabagéan gedhé nonlogam ditemokaké ing bagéan dhuwur tabel périodik, kajaba hidrogen kang dumunung ing bagéan kiwa dhuwur bebarengan karo logam alkali. Ora kaya unsur logam kang arupa konduktor listrik, nonlogam biasané duwé sipat insulator utawa semikonduktor. Nonlogam bisa mbentuk ikatan ion karo narik elektron saka logam, utawa ikatan kovalen karo nonlogam liyané. Oksida nonlogam duwé sipat asam.

Senadyan mung dumadi saka 12 unsur, dibandingaké karo luwih saka 80 luwih jenis logam, nonlogam minangka panyusun sebagéan gedhé isi bumi, utamané lapisan njaba. Makhluk urip kasusun mèh kabèh saka unsur nonlogam. Akèh nonlogam kang awangun diatomik (hidrogen, nitrogen, oksigen, fluor, klor, brom, lan yodium), déné sisané arupa poliatomik.

Tabèl périodik

Tabèl standar | Tabèl vertikal

Dhaptar unsur kimia

Adhedhasar jeneng | Adhedhasar lambang | Adhedhasar nomer atom
Golongan:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Periode:   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Dhèrèt kimia:   Alkali - Alkali tanah - Lantanida - Aktinida - Logam transisi - Logam - Metaloid - Nonlogam - Halogen - Gas mulia


Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nonlogam&oldid=813971"