Titanium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
22 scandiumtitaniumvanadium
-

Ti

Zr
Ti-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom titanium, Ti, 22
Dhèrèt kimia transition metals
Golongan, Période, Blok 4, 4, d
Panampilan silvery metallic
Ti,22.jpg
Massa atom 47.867(1) g/mol
Konfigurasi elektron [Ar] 3d2 4s2
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 10, 2
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 4.506 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 4.11 g/cm³
Titik lebur 1941 K
(1668 °C, 3034 °F)
Titik umob 3560 K
(3287 °C, 5949 °F)
Kalor peleburan 14.15 kJ/mol
Kalor panguapan 425 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 25.060 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 1982 2171 (2403) 2692 3064 3558
Ciri-ciri atom
Struktur kristal hexagonal
Bilangan oksidasi 4
(amphoteric oxide)
Elektronegativitas 1.54 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 658.8 kJ/mol
ke-2: 1309.8 kJ/mol
ke-3: 2652.5 kJ/mol
Jari-jari atom 140 pm
Jari-jari atom (terhitung) 176 pm
Jari-jari kovalen 136 pm
Lain-lain
Sifat magnetik  ???
Resistivitas listrik (20 °C) 0.420 µΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 21.9 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 8.6 µm/(m·K)
Kacepetan swara
(ing wujud kawat)
(suhu kamar) 5090 m/s
Modulus Young 116 GPa
Modulus rigiditas 44 GPa
Modulus ruah 110 GPa
Nisbah Poisson 0.32
Skala Mohs 6.0
Kakerasan Vickers 970 MPa
Kekerasan Brinell 716 MPa
Nomor CAS 7440-32-6
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
44Ti syn 63 y ε - 44Sc
γ 0.07D, 0.08D -
46Ti 8.0% Ti stabil kanthi 24 neutron
47Ti 7.3% Ti stabil kanthi 25 neutron
48Ti 73.8% Ti stabil kanthi 26 neutron
49Ti 5.5% Ti stabil kanthi 27 neutron
50Ti 5.4% Ti stabil kanthi 28 neutron
Referensi

Titanium kuwi unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni simbol Ti lan nomer atom 22. Logam iki minangka logam transisi kang ènthèng, kuwat, 'lustrous', tahan korosi (kalebu tahan marangp banyu segara lan chlorine kanthi werna putih-metalik-kaperakan. Titanium digunakaké minangka alloy kuwat lan ènthèng (utamané karo wesi lan aluminum) lan minangka senyawa paling akèh, titanium dioxide, digunakaké kanggo pigmen putih.

Unsur iki tinemu ana ing mineral kanthi sumber utama yakuwi rutile lan ilmenite, kang kasebar ing saindhenging bumi. Ana loro wangun allotropic lan lima isotop alami saka unsur iki; Ti-46 nganti Ti-50 lan Ti-48 kang paling akèh tinemu ing alam (73,8%). Salah siji karakteristik Titanium kang paling misuwur yakuwi padha kuwaté karo waja nanging mung duwé bobot 60% saka boboté waja. Sipat Titanium mèmper karo zirconium sacara kimia apa déné fisika. Amarga saka kakuwatané, unsur iki digunakaké kanggo nggawé peralatan perang (tank) lan pesawat ruang angkasa.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Los Alamos National Laboratory – Titanium
  • Guide to the Elements – Revised Edition, Albert Stwertka, (Oxford University Press; 1998) ISBN 0-19-508083-1
  • The History and Use of Our Earth's Chemical Elements: A Reference Guide, Robert E. Krebs (Greenwood Press: Westport, CT, 1998) ISBN 0-313-30123-9
  • "titanium" Encyclopædia Britannica from Encyclopædia Britannica Premium Service.[1] [Accessed January 23, 2005].
  • "titanium" The Columbia Electronic Encyclopedia, 6th ed [2] [Accessed January 23, 2005]
  • "titanium," Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2005 [3] [Accessed January 24, 2005]
  • USGS Titanium Statistics and Information
  • Nature, Vol 407, 21 Sept 2000

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

jam tangan kang dilapis ngaggo titanium
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Titanium ing KamusWiki.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Titanium&oldid=814113"