Metana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Metana
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [74-82-8]
PubChem 297
Nomer EINECS 200-812-7
KEGG C01438
MeSH Methane
ChEBI CHEBI:16183
Nomer RTECS PA1490000
SMILES C
Réferènsi Baeilstein 1718732
Réferènsi Gmelin 59
3DMet B01450
Sifat
Rumus kimia CH4
Massa molar 16.04 g mol−1
Panampilan gas tanpa warna
Ambu ora mambu
Densitas 655.6 μg cm−3
Titik leleh

-187 °C, 86 K, -305 °F

Titik umob

-162 °C, 111 K, -260 °F

Kelarutan dalam air 35 mg dm−3 (at 17 °C)
log P 1.09
Termokimia
Entalpi
pambentukan
standar
fHo298)
−74.87 kJ mol−1
Entalpi
pangobongan
standar
ΔcHo298
−891.1–−890.3 kJ mol−1
Entropi molar
standar
So298
186.25 J K−1 mol−1
Kapasitas panas, C {{{HeactCapacity}}}
Bahaya
Klasifikasi EU Gampang kobong F+
EU Index 601-001-00-4
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
1
0
 
Frasa-R Cithakan:R12
Frasa-S Cithakan:S2, Cithakan:S9, S16, Cithakan:S33
Titik murub −188 °C
Autoignition
temperature
537 °C
Explosive limits 5–15% [3]
Senyawa kagandhèng
alkana kagandhèng Etana

Propana

Senyawa kagandhèng Klorometana

Formaldehida
Asam format
Metanol
Silana

Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Metana hidrokarbon paling prasaja sing wanguné gas kanthi rumus kimia CH4. Metana murni ora mambu, nanging yèn dipigunakaké kanggo kaperlon komersial, biasané ditambahaké sithik ambu welirang kanggo ndhétèksi kabocoran sing mungkin dumadi. Metana duwé sifat racun lan gampang kobong

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "methane (CHEBI:16183)". Chemical Entities of Biological Interest. UK: European Bioinformatics Institute. 17 October 2009. Main. https://www.ebi.ac.uk/chebi/searchId.do?chebiId=16183. Retrieved 10 October 2011.
  2. ^ a b Linstrom, P.J.; Mallard, W.G., eds. (2011). "Methane". NIST Chemistry WebBook, NIST Standard Reference Database Number 69. National Institute of Standards and Technology. http://webbook.nist.gov/cgi/inchi/InChI%3D1S/CH4/h1H4. Retrieved 4 December 2011.
  3. ^ Matheson Tri-Gas (Dec 4, 2009). "Safety Data Sheet: Methane". Matheson Tri-Gas. http://www.chemadvisor.com/Matheson/database/msds/00244226000800003.PDF. Retrieved 4 December 2011.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Metana&oldid=833622"