Formaldehida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Formaldehida
ImageFileL
ImageFileR
ImageFile
Jeneng Sistematis Metanal
Jeneng liya formol, metil aldehida, oksida metilena
Identifikasi
Nomor CAS [50-00-0]
Nomer RTECS LP8925000
SMILES C=O
Sifat
Rumus molekul CH2O
Massa molar 30,03 g·mol−1
Panampilan gas ora mawa warna
Densitas 1 kg·m−3, gas
Titik leleh

-117 °C (156 K)

Titik umob

-19,3 °C (253,9 K)

Kelarutan dalam air > 100 g/100 ml (20 °C)
Struktur
Wangun molekul trigonal planar
Momen dipol 2,33168(1) D
Bahaya
Bebaya utama asifat racun, gampang kobong
NFPA 704
NFPA 704.svg
2
3
2
 
Frasa-R R23/24/25, Cithakan:R34, Cithakan:R40, Cithakan:R43
Frasa-S (S1/2), Cithakan:S26, S36/37, Cithakan:S39, S45, Cithakan:S51
Titik murub -53 °C
Senyawa kagandhèng
Aldehida kagandhèng asetaldehida
benzaldehida
Senyawa kagandhèng keton
asam karboksilat
Kajaba dinyatakaké suwaliké, data ing dhuwur lumaku
ing kaanan standar (25 °C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi


Senyawa kimia formaldehida (uga diarani metanal, utawa formalin), kalebu aldehida kanthi rumus kimia H2CO, senyawa iki bentuké gas, utawa cair kang dikenal kanthi jeneng formalin, utawa padhetan kang dikenal kanthi jeneng paraformaldehyde utawa trioxane.[1] Formaldehida sepisanan disintesis déning kimiawan Rusia Aleksandr Butlerov nalika taun 1859, ananging diidhèntifikasi déning Hoffman nalika taun 1867.[1]

Umumé, formaldehida kabentuk amarga réaksi oksidasi katalitik kang ana ing metanol.[1] Mulané formaldehida bisa diasilaké saka pangobongan bahan kang ngandhut karbon lan ana ing pega nalika alas kobong, knalpot mobil, lan pega tembako.[1] Ing atmosfèr bumi, formaldehida diasilaké saka aksi cahya srengéngé lan oksigen karo metana lan hidrokarbon liyané kang ana ing atmosfèr.[1] Formaldehida ing kadhar kang cilik uga diasilaké minangka metabolit organisme, kalebu manungsa.[1]

Kena ing guna[sunting | sunting sumber]

Formaldehida bisa digunakaké kanggo mbasmi bakteri, saéngga kerep digunakaké kanggo disinfektan lan uga dadi bahan kanggo ngawètaké.[2] Minangka dhisinfèktan, Formaldehida uga dikenal kanthi jeneng formalin lan dimanfaataké dadi bahan kanggo ngresiki; téke, kapal, gudhang lan sandhangan.[2]

Formaldehida uga dianggo minangka pengawèt ing vaksinasi.[2] Ing babagan mèdhis, larutan formaldehida dianggo kanggo nggaringaké kulit, kayata kanggo matèni [kutil]] ing kulit.[2] Larutan saka formaldehida kerep dianggo dadi balsem kanggo matèni bakteri lan ngawètaké bathang.[2]

Ing indhustri, formaldehida akèh-akèhé dianggo dadi prodhuksi polimer lan werna-werna bahan kimia.[2] Yèn digabungaké karo fenol, urea, utawa melamina, formaldehida ngasilaké resin termoset kang atos.[2] Resin iki dianggo dadi lèm permanèn kayata dianggo dadi lèm kayulapis utawa triplèks lan karpèt.[2] Wujud busa saka formalin uga bisa digunakaké minangka insulasi.[2] Luwih saka 50% prodhuksi formaldehida dientèkaké kanggo prodhuksi resin formaldehida.[2]

Kanggo nyintésis bahan-bahan kimia, formaldehida dianggo kangggo nggawé alkohol polifungsional kayata pentaeritritol, kang digunakaké kanggo nggawé cèt bahan panjeblug.[2] Turunan formaldehida liyané yaiku metilena difenil diisosianat, komponèn wigati ing cèt lan busa poliuretana, saliyané iku uga ana heksametilena tetramina, kang digunakaké ing [[resin fenol-formaldehi kanggo nggawé RDX (bahan panjeblug).[2] Formalin uga kena digunakaké minangka insektisida lan bahan baku pabrik-pabrik resin plastik lan bahan panjeblug.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)health-report.co.uk(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)Pengaturan pengedaran di Indonesia situs kompas.com
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Formaldehida&oldid=830911"