Cahya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bagan spektum werna cahya sing disebaraké déning prisma kaca

Cahya arupa sajinis energi wewangun gelombang èlèkromagnetik sing bisa dideleng nganggo mata. Cahya uga arupa dhasar ukuran meter: 1 meter iku let sing diliwati cahya ngliwati vakum ing 1/299,792,458 detik. Kacepetan cahya iku 299,792,458 meter per detik.

Cahya diperlokaké ing kauripan sadina-dina. Srengéngé iku sumber cahya utama ing Bumi. Tetanduran ijo merlokaké cahya kanggo nggawé panganan.

Sifat-sifat cahya yaiku, cahya nduwèni gerak lurus ning kabèh arah. Buktiné yaiku awaké dhéwé bisa ndeleng sawijining lampu sing urip saka kabèh sisih ing sawijining ruang peteng. Yèn cahya kaalangan, bayangan sing diasilaké disebabaké cahya sing nduwèni gerak lurus ora bisa ménggok. Nanging cahya bisa dipantulaké .

Sipat-sipat cahya yakuwi, cahya mrambat kenceng menyang kabèh arah. Buktiné kita bisa nyawang lampu sing murub saka arah ngendi waé ing sajroning ruang peteng. Yèn cahya kaling-kalingan, ayang-ayang aing dikasilaké disebabaké amarga cahya sing mrambat kenceng ora bis ménggok. Nanging cahya bisa dipantulaké .

Pambiasan cahya[sunting | sunting sumber]

Cahya dibiasaké yèn mrambat miring ngliwati medium sing béda kayata saka udhara menyang kaca banjur ngliwati banyu. Kahanan iki disebut pambiasan cahya. Bab iki amarga cahya mrambat luwih cepet ing medium sing kurang padhet. Nanging cahya sing teka kanthi sudhut teka 90 derajat, (tegak lurus) ngliwati medium sing béda-béda ora dibiasaké. Conto sedina-dina bab pambiasan yakuwi sedhotan sing katon béngkong lan luwih gedhé jroning banyu, utawa dhasar kolam sing katon luwih cethèk saka kahanan sakbeneré.

Pantulan cahya gumantung marang jinis permukaan[sunting | sunting sumber]

Citra bisa dideleng ing sajroning kaca pangilon amarga anané pantulan cahya. Pantulan cahya iku luwih apik lan tumata ana ing permukaan sing rata. Pantulan cahya rada burem ing permukaan sing ora rata. Pangilon lan permukaan banyu sing bening sarta anteng minangka pemantul cahya sing apik. Bab iki sing agawé kita bisa ndeleng ayang=ayang praèn ing sajroning pangilon.

Alat-alat kanthi prinsip pambiasan cahya[sunting | sunting sumber]

  1. Kaca benggala
  2. Mikroskop
  3. Teleskop
  4. Teropong

Werna-werna jroning cahya srengéngé[sunting | sunting sumber]

Cahya putih srengéngé dumadi saka pitung werna yakuwi:

  1. Abang
  2. Jambon
  3. Kuning
  4. Ijo
  5. Biru
  6. Nila (Indigo)
  7. Ungu

Sumber Cahya[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cahya&oldid=814734"