Mata

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kanggo panggunan liya delengen: Mata (disambiguasi)
Mata
Menschliches auge.jpg
Secara metafora, mata manusia sering dianggap "jendela jiwa"
Diagram mata manungsa. Ora kabèh mata makhluk urip nduwèni anatomi sing padha karo mata manungsa

Mata utawa mripat utawa sesoca iku organ pandulu sing ndhetèksi cahya. Sing diayahi mata paling prasaja yakuwi mung meruhi apa lingkungan saubengé padhang apa peteng. Mata sing luwih komplèks dipigunakaké kanggo mènèhi pangertèn visual.

Organ mata manungsa[sunting | sunting sumber]

Organ njaba[sunting | sunting sumber]

Organ njero[sunting | sunting sumber]

Bagéan-bagéan jroning organ mata ngeteraké cahya saka sumberé tumuju utek kanggo dicerna déning sistem saraf manungsa. Bagéan-bagéan kasebut yaiku:

  • Kornéa
    Minangka bagéan paling njaba bola mata sing nampa cahya saka sumber cahya.
  • Pupil lan Iris
    Saka kornéa, cahya diterusaké menyang pupil. Pupil nentokaké kuantitas cahya sing mlebu ing bagéan mata sing luwih jero. Pupil mata bakal dadi amba yèn kondhisi ruangan peteng, lan dadi ciut yèn kondhisi ruangan padhang. Ambané pupil dipengaruhi déning iris ing saubengé.Iris nduwèni fungsi minangka diafragma. Iris iki katon minangka bagéan sing mawa warna ing mata.
  • Lènsa mata
    Lensa mata nampa cahya saka pupil lan nerusaké menyang retina. Fungsi lensa mata yakuwi ngatur fokus cahya, saéingga cahya tiba trep ing bintik kuning retina. Kanggo ndeleng obyèek sing adoh (cahya teka saka kadohan), lensa mata bakal dadi tipis. Déné kanggo ndeleng obyèek sing cedhak (cahya teka saka cedhakan), lensa mata bakal dadi kandel.
  • Retina
    Retina iku bagéan mata sing paling peka marang cahya, khususé bagéan retina sing diarani bintik kuning. Sawisé retina, cahya diterusaké menyang saraf optik.
  • Saraf optik
    Saraf sing mlebu sèl tali lan kerucut jroning retina, kanggo nuju menyang utek.[1]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Catatan lan referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Seri Mengenal Ilmu "Penglihatan", halaman 31, "Daftar Istilah"

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mata&oldid=822754"