Retina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Retina iku selapis tipis sèl sing dumunung ing bagéan mburi bola mata vertebrata lan cephalopoda. Retina minangka bagéan mata sing ngowahi cahya dadi sinyal syaraf.

Retina nduwèni sèl fotoreseptor ("rods" lan "cones") sing nampa cahya. Sinyal sing diasilaké sabanjuré ngalami proses rumit sing diayahi déning neuron retina sing liya, lan diowahi dadi potensi aksi ing sèl ganglion retina. Retina ora mung ndhetèksi cahya, nanging uga mainaké peran wigati jroning persepsi visual. Ing tahap embrio, retina lan syaraf optik berkembang minangka bagéan saka perkembangan njaba utek.

Struktur unik pambuluh getih ing retina wis dipigunakaké minangka idhèntifikasi biometrik.

Anatomi retina[sunting | sunting sumber]

Retina manungsa dumadi saka sepuluh lapis. Urutan lapisan-lapisan kasebut ( arah kornea) adalah:

  1. Retinal pigment epithelium (RPE)
  2. Lapisan fotoreseptor segmen njero lan njaba.(Rods/Cones)
  3. Membran limitans eksterna - Lapisan sing mbatesi bagéan njero fotoreseptor saka inti sèlé
  4. Lapisan njaba inti sèl fotoreseptor
  5. Lapisan njaba plexiformis - Ing bagéan makular, iki dikenal minangka "Lapisan serat Henle" (Fiber layer of Henle).
  6. Lapisan njero badan inti
  7. Lapisan njero plexiformis
  8. Lapisan sèl ganglion - Lapisan sing dumadi saka inti sèl ganglion lan minangka asal saka serat saraf optik.
  9. Lapisan serat saraf - Sing ngandhut akson - okson sèl ganglion sing lumaku nuju nervus opticus.
  10. Membran limitans interna - Papan sèl-sèl Műller manggon.

Struktur fisik retina manungsa[sunting | sunting sumber]

Struktur retina manungsa iku 72% kaya bola kanthi diameter watara 22 mm. Ing bagéan tengah retina ana cakram optik, sing dikenal minangka "titik wuta" (blind spot) amarga ora anané fotoreseptor ing dhaérah iku. Cakram optik katon minangka area oval awarna putih ukuran 3 mm2.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Retina&oldid=822618"