Sistem indriya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sistem indriya kéwan iku nggordhinasi alat indriya kanggo ngenal donya ing njaba. Indriya njaba sing arupa pandelengan, pangrungu, pangraba, pangecap, lan pangambu dipigunaaké kanggo njupuk utawa antuk informasi saka njaba. Sauntara indriya njero nduwèni tugas nekakaké informasi saka njero awak, upamané rasa pegel, ngelih, ngelak utawa lara.

Kabèh informasi sing dipikantuk dianalisa ing utek supaya ngasilaké respon utawa tanggepan. Organ indriya dilengkapi sel reseptor kanggo nanggapi rangsang fisik utawa kimia. Sajinis reseptor mung bisa nanggepi sajinis rangsang. Rangsang diowahi dadi impuls saraf sing ngubungaké organ indriya karo utek.[1]

Indriya njaba[sunting | sunting sumber]

Lima indriya njaba utawa indriya eksternal yaiku:

Indriya Organ Sel-sel sensitif Rangsang
Pandelengan mata cone lan rod cahya
Pangrungu kuping organ korti glombang swara
Pangecap ilat puting pangecap kontak kimia
Pangambu irung sel-sel alfactory (pangambu) komtak kimia
Pangraba kulit korpuskel taktil kontak fisik

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ PT Elex Media Komputindo: Panca Indra (1996), terjemahan buku mawa basa Spanyol asesirah Com Functionen Els Nostres Sentits.
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sistem_indriya&oldid=815102"