Tungkak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Balung calcaneus ing tungkak.

Tungkak (Basa Indonesia: Tumit), iku salah siji bagéan saka sistem balung ing awak manungsa sing dumunung ing sikil. Tungkak iku dhéwé arupa balung paling gedhé ing tlapak sikil. Balung iki dumunung ing ssisih mburi sing ngalihaké bobot awak memburi.

Balung tungkak duwé tugas abot yakuwi nyangga bobot awak, utamané nalika mlaku utawa mlayu. Tungkak uga mawa sendhi, ing sisih ndhuwur tungkak mawa sendhi talus (balung panggonan mata kaki) lan ing ngarep kuboid (balung penghubung karo ((ulang|driji}} sikil).

Tungkak uga dislimuti otot lan serabut saraf sing akèh banget cacahé. Yèn krasa nyeri, rasa lara mau bisa asal saka otot, saraf utawa balung tungkak dhéwé. Malahan, bisa arupa gabungan saka loro utawa telu panyebabé. Mung waé, rasa nyeri bisa dibédakaké, upamané, yèn sing kena ototé, rasa lara bakal krasa sacara periodik ora terus-terusan, senadyan dianggo mlaku. Biasané, yèn rasa lara disebabaké déning otot, ana otot sing kaku saéngga perlu dilemesaké kanthi cara dikomprès nganggo banyu anget.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tungkak&oldid=822608"