Neon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
10 fluorneonnatrium
He

Ne

Ar
Ne-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom neon, Ne, 10
Dhèrèt kimia gas mulia
Golongan, Période, Blok 18, 2, p
Panampilan takberwarna
Ne,10.jpg
Massa atom 20.1797(6) g/mol
Konfigurasi elektron 1s2 2s2 2p6
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8
Ciri-ciri fisik
Fase gas
Massa jenis (0 °C; 101,325 kPa)
0.9002 g/L
Titik lebur 24.56 K
(-248.59 °C, -415.46 °F)
Titik umob 27.07 K
(-246.08 °C, -410.94 °F)
Titik tripel 24.5561[1] K, 43 kPa[2]
Titik kritis 44.4 K, 2.76 MPa
Kalor peleburan 0.335 kJ/mol
Kalor panguapan 1.71 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 20.786 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 12 13 15 18 21 27
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus pusat badan
Bilangan oksidasi tak ada data
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 2080.7 kJ/mol
ke-2: 3952.3 kJ/mol
ke-3: 6122 kJ/mol
Jari-jari atom (terhitung) 38 pm
Jari-jari kovalen 69 pm
Jari-jari Van der Waals 154 pm
Lain-lain
Sifat magnetik nirmagnetik
Konduktivitas termal (300 K) 49.1 mW/(m·K)
Kecepatan suara (gas, 0 °C) 435 m/s
Nomor CAS 7440-01-9
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
20Ne 90.48% Ne stabil kanthi 10 neutron
21Ne 0.27% Ne stabil kanthi 11 neutron
22Ne 9.25% Ne stabil kanthi 12 neutron
Referensi
Gambar:Neon signage Club.jpg
Neon utamané dipigunakaké kanggo gawé tandha.

Neon yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Ne lan nomer atom 10. Neon kalebu klompok gas mulia kang ora ana warnané lan lembam (inert). Zat iki mènèhi pendhar khas semu abang yèn dipigunakaké ing tabung hampa (vacuum discharge tube) lan lampu neon. Sipat iki agawé neon utamané dipigunakaké kanggo bahan gawé tandha (sign).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Preston-Thomas, H. (1990). "The International Temperature Scale of 1990 (ITS-90)". Metrologia 27: 3-10. http://www.bipm.org/en/publications/its-90.html.
  2. ^ "Section 4, Properties of the Elements and Inorganic Compounds; Melting, boiling, triple, and critical temperatures of the elements". CRC Handbook of Chemistry and Physics (85th edition ed.). Boca Raton, Florida: CRC Press. 2005.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Neon&oldid=813976"