Welirang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
16 fosforsulfurklorin
O

S

Se
S-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom sulfur, S, 16
Dhèrèt kimia nonmetals
Golongan, Période, Blok 16, 3, p
Panampilan kuning lemon
Sulfur.jpg
Massa atom 32.065(5) g/mol
Konfigurasi elektron [Ne] 3s2 3p4
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 6
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) (alpha) 2.07 g/cm³
Massa jenis (watara suhu kamar) (beta) 1.96 g/cm³
Massa jenis (watara suhu kamar) (gamma) 1.92 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 1.819 g/cm³
Titik lebur 388.36 K
(115.21 °C, 239.38 °F)
Titik umob 717.8 K
(444.6 °C, 832.3 °F)
Titik kritis 1314 K, 20.7 MPa
Kalor peleburan (mono) 1.727 kJ/mol
Kalor panguapan (mono) 45 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 22.75 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 375 408 449 508 591 717
Ciri-ciri atom
Struktur kristal orthorhombic
Bilangan oksidasi −1, ±2, 4, 6
(strongly acidic oxide)
Elektronegativitas 2.58 (skala Pauling)
Energi ionisasi
(detil)
ke-1: 999.6 kJ/mol
ke-2: 2252 kJ/mol
ke-3: 3357 kJ/mol
Jari-jari atom 100 pm
Jari-jari atom (terhitung) 88 pm
Jari-jari kovalen 102 pm
Jari-jari Van der Waals 180 pm
Lain-lain
Sifat magnetik no data
Resistivitas listrik (20 °C) (amorphous)
2×1015 Ω·m
Konduktivitas termal (300 K) (amorphous)
0.205 W/(m·K)
Modulus ruah 7.7 GPa
Skala Mohs 2.0
Nomor CAS 7704-34-9
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
32S 95.02% S stabil kanthi 16 neutron
33S 0.75% S stabil kanthi 17 neutron
34S 4.21% S stabil kanthi 18 neutron
35S syn 87.32 d β- 0.167 35Cl
36S 0.02% S stabil kanthi 20 neutron
Referensi

Welirang, lirang, belerang utawa sulfur kuwi unsur kimia jroning tabel périodik kang duwé lambang S lan nomer atom 16. Wanguné arupa non-metal kang ora ana rasané, ora mambu lan multivalent. Welirang, jroning wangun asliné, arupa zat padhet kristalin kuning. Ing alam, welirang bisa ditemokaké minangka unsur murni utawa mineral- mineral sulfide lan sulfate. Welirang kuwi unsur wigati kanggo kauripan lan ditemokaké jroning loro asam amino. Panggunaan komersil utamané minangka fertilizer utawa abuk nanging uga jroning bubuk mesiu, korèk api, insektisida lan fungisida.


Lirang saka Kawah Ijen, Jawa Wetan.



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Welirang&oldid=837379"