Kalajengking

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kalajengking
Kalajengking alas Asia (Heterometrus spinifer) ing TN Khao Yai, Thailand.
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Arthropoda
Subfilum: Chelicerata
kelas: Arachnida
Subkelas: Dromopoda
ordo: Scorpiones
C. L. Koch, 1837
Superfamilia

Pseudochactoidea
Buthoidea
Chaeriloidea
Chactoidea
Iuroidea
Scorpionoidea
delengen uga teks.

Kala Androctonus crassicauda

Kalajengking yaiku kelompok kéwan mawa ros ndhuwèni wulu sikil (oktopoda) kang kagolong ing ordo Scorpiones saka kelas Arachnida. Kalajengking isih kalebu sedulur karo ketonggèng, kalamangga (mangga), tungau, lan caplak. Kurang luwih ana 2000 rupa kalajengking. Uripé akèh ditemokaké ing tlatah kidul saka 49° U, lan ora bisa urip ana ing tlatah Selandia Anyar lan Antarktika.

Ciri-ciriné kalajengking[sunting | sunting sumber]

Awaké kalajengking dipérang dadi rong sègmèn: cephalothorax lan abdomen. Abdomèn kagolong saka mesosoma lan metasoma.

Upas (racun) kalajengking[sunting | sunting sumber]

Kabèh spesies kalajengking ndhuwèni upas. Karana kalajengking kagolong ana ing neurotoksin (racun saraf). Kang ora kalebu yaiku Hemiscorpius lepturus amarga ndhuwèni upas sitotoksik (racun sel). Neurotoksin kagolong protein cilik lan uga natrium lan kalium, gunane kanggo ngrusak lakuné syaraf mangsané kang dientup. Kalajengking migunakaké upas kanggo matèni utawa nglemesaké mangsané supaya bisa cepet dipangan.

Upas kalajengking gunané kanggo artropoda liyané, lan ana uga kalajengking kang ora mbebayani kanggo manungsa; entupé mung ngasilaké rasa kemeng (kayata rasa lara, lan abuh. Naging ana salah siji kalajengking, ing kaluarga Buthidae kagolong mbebayani kanggo manungsa. Salah sijiné kang mbebayani yaiku Leiurus quinquestriatus, lan keturunan saka Parabuthus, Tityus, Centruroides, sarta kang utama Androctonus. Kalajengking kang paling mbebayani yaiku nyebabaké patiné manungsa kayata jenis Androctonus australis.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kalajengking ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalajengking&oldid=829166"