Iwak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak

Guppy-male.jpg

Iwak guppy sing populèr sadonya
Klasifikasi èlmiah
Karajan: Animalia (Kéwan)
Filum: Chordata
Kelas: Pisces

Iwak (krama ulam lan Kawi mina) iku sawijining kéwan sing uripé ana ing banyu. Iwak ambegan mawa insang lan kalebu kéwan getih anyep (poikilotermik). [1] sing urip ing banyu lan napas nganggo insang. Iwak minangka kelompok vertebrata sing paling aneka warna kanthi gunggung spesies luwih saka 27,000 ing saindhenging donya. Sacara taksonomi, iwak kagolong kelompok paraphyletic sing hubungan kakrabatané isih dadi pasulayan; biasané iwak dipérang dadi iwak tanpa rahang (kelas Agnatha, 75 spesies klebu lamprey lan iwak hag), iwak mawa balung enom (kelas Chondrichthyes, 800 spesies klebu hiu lan pari), lan sisané kagolong iwak mawa balung atos (kelas Osteichthyes). Iwak nduwèni warna-warna ukuran, wiwit saka paus hiu sing ukurané 14 mèter (45 ft) nganti stout infantfish sing mung ukuran 7 mm (kira-kira 1/4 inci). Ana sawetara kéwan banyu sing kerep dianggep "iwak", kayadéné iwak paus, iwak cumi lan iwak duyung, sing sabeneré ora kagolong iwak.

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Iwak iku kalebu parafiletik: iki tegesé, saben kelas sing ngamot kabèh iwak bakal nyakup uga tetrapoda sing dudu iwak. Saka dhasar iki, panglompokan kaya Kelas Pisces, kayadéné ing mangsa kapungkur, ora layak dipigunakaké manèh.

Ing ngisor iki unit-unit sing nyaakup kabèh vertebrata sing biasa disebut iwak:

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sawetara spesies tuna bisa mempertahankan suhu awaké, saéngga ora tansah bisa dianggep poikilotermik. Iwak hiu putih raseksa (Great White Shark) minangka siji-sijiné iwak sing bener-bener endotermik (getih anyep).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak&oldid=804740"