Basa Kawi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Jawa Kuna/Basa Kawi ('Bhāṣa Kawi')
Negara/Negari: Jawa, Bali, Madura, Lombok, Indonesia
Tlatah: Asia Kidul-Wetan
Cacah Panutur: basa mati
Urutan kaping: Mboten ing top 100
Rumpun basa: Austronesia

 Formosa
  Jawanik
   Jawa Kuna/Kawi

Status Resmi
Basa resmi ing: -
Akadhémi Basa: -
Kodhe Basa
ISO 639-1 ?
ISO 639-2 kaw
SIL Kaw
Kawi uga dadi jeneng sawijining panggonan ing Malang, Jawa Wetan. Delengen Gunung Kawi. Ing Bali uga ana panggonan kang disebut Candhi Gunung Kawi.

Kawi iku basa sastra. Akèh tetembungan saka basa Kawi iku, dijupuk saka basa Sansekreta. Anging yèn ngomongaké basa Kawi kerep uga sing dikarepaké iku basa Jawa Kuna. Basa Kawi akeh ditemoaké ing prasasti utawa kakawin.

Tembung basa Kawi iku séjé karo basa Jawa Kuna. Basa Kawi iku sajatiné basa kasusastran kamangka basa Jawa Kuna iku basa lugu sadina-sadina.

Senadyan kagolong basa mati, nanging sakbeneré Basa Kawi iki durung sirna amarga isih kerep dianggo ing pagelaran wayang golèk, wayang wong lan wayang kulit. Saliyané kuwi uga kerep dianggo ing sajroning acara adat Jawa kayadéné ing acara palakrama.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Kawi&oldid=870377"