Niš

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Niš
Град Ниш
Nisgradnocu.jpg
Flag of Kutha Niš
Flag
Coat of arms of Kutha Niš
Coat of arms
Lokasi Niš ing Serbia
Lokasi Niš ing Serbia
Coordinates: 43°18′N 21°54′E / 43.3°N 21.9°E / 43.3; 21.9
Negara Flag of Serbia.svgSerbia
Distrik Nišava
Munisipalitas 5
Government
 - Walikutha Smiljko Kostić (NS)
 - Partai kuwasa DSS/G17+/NS/SPO/SPS
Jembar wewengkon
 - Total 597 km² (230,5 sq mi)
Populasi (2002)[1]
 - Total 255 295
 - Kapadhetan 420/km² (1.087,8/sq mi)
Zona wektu CET (UTC+1)
 - Summer (DST) CEST (UTC0)
Kodhe pos 18000
Area code(s) (+381) 18
Plat montor NI
Website: City of Niš
Alun-alun
Munisipalitas Niš

Niš (basa Serbia: Ниш / Niš, IPA: [niːʃ], Swara rungokna) kuwi kutha ing Serbia dumunung ing koordinat 43.3° N 21.9° E, ana ing pinggir Kali Nišava. Kanthi pedunung kang cacahé 255,295 jiwa kutha iki minangka kutha paling gedhé ing Serbia Kidul lan kutha paling gedhé nomer telu ing Serbia sawisé Beograd lan Novi Sad. Jembaré kutha iki watara 597 km2, kalebu kutha Niš dhéwé, Niška Banja spa lan 68 tlatah pinggiran (suburb). ''Niš Constantine the Great Airport'' (Аеродром Константин Велики) ing minangka bandhara international ing Niš kanthi kodhe tujuan INI. Niš dadi pusat adminidtrasi ing Distrik Nišava ing Serbia. Dumunung ing simpang dalan antarané Balkan lan dalan-dalan gedhé Eropah, nyambungaké Asia Minor menyang Eropah, Niš dadi salah siji kutha kang paling tuwa ing Balkan, lan wis wiwit jaman kuna dianggep gapura antara Wétan lan Kulon. Niš dadi papan panggonan Greja Serbia kang paling tuwa yakuwi saka abad ka-4 kang dumunung ing dhaérah pinggiran Mediana [1]. Niš uga kawentar minangka panggonan kelairan Konstantin kang Agung, Kaisar Romawi Kristen kapisan lan kang ngadegaké Konstantinopel [2]. Kutha iki uga dadi panggonan klairané loro kaisar Romawi liyané , yakuwi Constantius III lan Justin I.

Niš kuwi sawijining pusat universitas. Ana watara 30,000 mahasiswa ing Universitas Niš, kang duwèni 13 facultas. Niš uga salah siji pusat indhustri kang wigati ing Serbia, pusat indhustri èlèktronika (delengen Elektronska Industrija Niš), indhustri mesin mekanikal, tekstil lan tembako.

Geografi lan iklim[sunting | sunting sumber]

Niš dumunung ing koordinat 43°19' lintang lor lan 21°54' bujur wétan, ing lembah Nišava, cedhak papan patemon kali Južna Morava. Ing kutha Niš iki, dalan gedhé saka sisih lor menyang lembah Kali Morava kapecah dadi loro: - arah mangidul, tumuju kutha Thessalonica lan Atena, - lan arah mangétan, tumuju menyang Sofia lan Istambul, lan luwih adoh manèh tumuju menyang tlatah "Wétan Cedhak" (Near East). Tlatah tengah kutha dumunung ana ing elevasi 194m sakdhuwuré segara. Titik kang paling dhuwur yakuwi ing Sokolov kamen (Falcon's rock) ing Gunung Suva Planina (1523m), déné tlatah kang paling cendhèk yakuwi ing Trupale, cedhak sungapan Kali Nišava (173m). Jembar wewengkon kutha yakuwi 596.71 km².

Iklim ing tlatah Niš kuwi arupa iklim sedhengan moderate lan continental, kanthi rata-rata suhu 11.2 °C. Sasi Juli minangka sasi kang paling anget jroning sataun, kanthi suhu rata-rata 21.2 °C. Sasi kang paling anyep yakuwi sasi Januari, kanthi suhu rata-rata 0.2 °C. Rata-rata curah udan taunan yakuwi 567.25 mm/m². The rata-rata barometer 992.74 mb. Ana 123 dina kang mawa udan lan 43 dina mawa salju. Rata-rata kacepetan angin sangisoré 3 Beaufort.

Panggonan mawa sajarah[sunting | sunting sumber]

Kaisar Romawi[sunting | sunting sumber]

Telu kaisar Romawi lair ing kutha iki:

Populasi miturut sajarah[sunting | sunting sumber]

  • 1900: 24,573
  • 1905: 21,946
  • 1910: 24,949
  • 1921: 28,625
  • 1931: 35,465
  • 1941: 44,800[rujukan?] (estimate)
  • 1948: 49,332 (109,280)*
  • 1953: 58,656 (122,100)*
  • 1961: 81,250 (148,354)*
  • 1971: 127,654 (195,362)*
  • 1981: 161,376 (232,563)*
  • 1991: 173,250 (245,182)*
  • 2002: 173,724 (250,518)*
  • 2008: 182,209 (263,478)* (estimate)

()* - populasi mitururt tapel wates kutha saiki.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Isih ana sawetara pasulayan bab cacahé populasi, awit éwon pangungsi Kosovo kang sacara resmi dudu pedunung kutha iki, nanging manggon ing kana karo kaluwargané.

Klompok ètnik ing tlatah Munisipal (Sensus 2002)
Klompok ètnis Populasi
Serbs 235,657
Roma 5,687
Montenegrins 846
Bulgarians 799
Macedonians 715
Yugoslavs 664
Croats 417
Others 5,733
TOTAL 250,518
Klompok ètnik ing tlatah kutha (Sensus 2002)
Klompok ètnis Populasi
Serbs 162,380
Roma 4,461
Montenegrins 747
Bulgarians 679
Macedonians 715
Yugoslavs 601
Croats 379
Others 3,872
TOTAL 173,724

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Niš minangka kutha administratif, indhustri, komersial, kauangan lan pusat budaya ing bagéan kidul-wétan Republik Serbia. Posisi Niš wigati amarga dumunung ana ing simpang dalan saka Eropah lan jaringan rèl sepur kang ngubungaké Eropah karo Asia. Niš gampang ditekani, kanthi anané bandhara - Konstantin kang Agung.

Turisme[sunting | sunting sumber]

Panggonan Turis[sunting | sunting sumber]

Arsitèktur[sunting | sunting sumber]

Wangunan ing Niš terus dibangun. Niš kuwi kutha paling gedhé nomer loro sawisé Beograd yèn disawang saka anané gedhung dhuwur. Hotel Ambasador minangka gedhung kang paling gedhé ing Serbia nanging uga ana gedhung gedhé liyané kayadéné TV5.

Informasi Turis[sunting | sunting sumber]

  • Organisasi Turis Nis duwé loro pusat informasi turis, siji ing Nis yakuwi ing dalan Vozda Karađorđa nomer 7, lan liyané ana ing Niska Banja yakuwi ing dalan Sinđelićeva 3b.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

kutha Niš dumadi saka lima munisipalitas:

  1. Medijana
  2. Palilula
  3. Pantelej
  4. Crveni Krst
  5. Niška Banja

Papat kang pisanan dumunung ing tlatah kutha Niš, déné Niška Banja ing tlatah pinggiran. Sadurungé taun 2002, kutha Niš mung duwé loro munisipalitia, yakuwi "Niš" lan "Niška Banja".

Munisipalitas Niš kalebu pamukiman-pamukiman:

Medijana    Palilula    Pantelej    Crveni Krst  &;nbsp; Niška Banja   
Center Palilula Pantelej Crveni Krst Niška Banja
Marger Staro Groblje Jagodin Mala (partly) Beograd Mala nas. Nikola Tesla (broj 6)
Trg Kralja Aleksandra Crni Put Durlan Jagodin Mala (partly) Jelašnica
Kičevo Bubanj Komren (partly) Komren (mostly) Sićevo
Čair Ledena Stena Čalije Šljaka Ostrovica
Bulevar Nemanjica Delijski Vis Somborska Medosevac Prva Kutina
Bulevar Djindjica Apelovac Vrežina   Radikina Bara
Medijana Kovanluk     Prosek
Trošarina Tutunović Podrum     Čukljenik
Duvanište Kalač Brdo     Donja i gornja Studena
Brzi Brod        

Media lokal[sunting | sunting sumber]

Stasiun radio[sunting | sunting sumber]

  • Banker radio [3](98.3)
  • Fast radio (102.7)
  • City radio (104.9) [4] - LIVE(AAC+)[5]
  • Blue Fm (103.1)
  • Radio Niš (99.5/101.9)
  • Radio 5 [6](105.5)
  • Radio Nišava [7](104.0)
  • OxyGen radio (91.6)
  • Radio 13 (90.5)
  • Radio New Fair Play (88.3)
  • Radio IPP (88.8)
  • Radio Belle Amie [8](95.6)
  • Radio Belle Amie Folk Kanal (98.7/100.7)
  • Radio Cair (99.9)

Stasiun TV[sunting | sunting sumber]

LSM[sunting | sunting sumber]

  • Protecta [14]
  • AEGEE-Nis [15]
  • Differentia [16]
  • EESTEC LC Niš [17]
  • EUS [18]
  • GNU Klub [19]
  • Lambda [20]
  • The Association for Protection and Promotion of Mental Health in Children and Youth [21]

Koran[sunting | sunting sumber]

  • Narodne Novine [22] (BUL)

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Niš duwé kerjasama kutha kembar karo:

Other forms of cooperation and city friendship similar to the twin city programmes:

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Niš ing Wikivoyage

Cithakan:Munisipalitas Serbia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Niš&oldid=816093"