Ulm

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ulm
Ulm Donauschwabenufer1.jpg
Lambang Ulm
Peta Jerman, posisi Ulm ditunjukkan
Koordinat 48°24′0″N 09°59′0″E / 48.4°N 9.983333°E / 48.4; 9.983333
Administrasi
Negara Jerman
Negara bagéyan Baden-Württemberg
Regierungsbezirk Tübingen
Distrik Distrik kutha
Pamérangan kutha 18 Stadtteile
Wali kutha Ivo Gönner (SPD)
Statistik dasar
Area 11.869 km² (4,583 sq mi)
Elevasi 500 m  (1641 kaki)
Populasi 120.925  (31 Desember 2006)
 - Kapadhetan 1.019 /km2 (2.639 /mil²)
Informasi liya
Zona wektu CET/CEST (UTC+1/+2)
Tandha nomer kendharaan motor UL
Kodhe pos 89073–89081
Kodhe wilayah 0731, 07304,
07305, 07346
Situs web www.ulm.de
Reichsstadt Ulm
Kutha Kerajaan Ulm
Negara-kutha
Kadipaten Swabia
1181 – 1803 Flag of Bavaria (lozengy).svg
Location of Ulm
Peta minanka Kutha Karajan Ulm (ditandhai déning ayang-ayang), lan Donau (garis tengah ireng) kang ana ing ngisor dhraerah kasebut.
Ibu kutha Ulm
Pamaréntahan Republik
Era sajarah Abad Partengahan
 - Pangawean pamukiman kurang luwih 5000 SM
 - pikantuk Reichsfreiheit 1181
 - Großer Schwörbrief 1397
 - Direformasi ke Protestantisme 1530
 - Gencatan Senjata Ulm jroning
    Perang Tiga Puluh Tahun
 
1647
 - Dimediasi ke Bayern 1803
 - dianeksasi déning Württemberg 1809

Ulm (Cithakan:IPA-de) minangka jeneng kutha ing Jerman. Dumunung ana ing bagean kidul.Kanthi pedunung 120.000 jiwa kacathet ing taun (2006). Ulm uga dadi salah sijiné kutha kang ana ing dhaerah Baden-Württemberg, Jerman. Minangka Kutha kang ana ing 90 km saka Stuttgart. Uga ndhuweni jembae wewengkon kanthi 118,69 km². Kutha iki uga ndhuweni memiliki pedunung 1.014 jiwa/km².

Kutha kang madeg ing taun 850 misuwur kathi sajarah lan budaya minangka kutha bekas Karajan Bebas(Basa Jerman: freie Reichsstadt). Ing jaman saiki, Ulm didadegake pusat ekonomi karana ndhuweni aneka rupa industri, lan universitas kang madeg ing taun 1967 ing Ulm. Ing njaba negri (manca), Ulm misuwur minangka Ulm Minsteré, greja paling dhuwur ing donya.

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Kasunyataané Ulm ora ndhuweni kutha kembar, nanging ndhuweni kerja bareng karo kutha-kutha kayata.

Putra dhaerah[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Ulm ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ulm&oldid=833344"