Albert Einstein

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Albert Einstein
Albert Einstein, 1921
Albert Einstein, 1921
Miyos 14 Maret 1879
Ulm, Kingdom of Württemberg, German Empire
Tilar donya 18 April 1955 (umur 76)
Princeton, New Jersey, USA
Dalem Jerman, Italia, Switzerland, USA
Warga negara Württemberg/Germany (1879–96)
Stateless (1896–1901)
Switzerland (1901–55)
Austria (1911–12)
Jerman (1914–33)
Amérika Sarékat (1940–55)[1]
Suku bangsa Yahudi
Bidhang Fisika
Lembaga Swiss Patent Office (Bern)
University of Zurich
Charles University in Prague
ETH Zurich
Prussian Academy of Sciences
Kaiser Wilhelm Institute
University of Leiden
Institute for Advanced Study
Lulusan saking ETH Zurich
University of Zurich
Doktoral advisor Alfred Kleiner
Other academic advisors Heinrich Friedrich Weber
Notable students Ernst G. Straus
Nathan Rosen
Kaahlian General relativity
Special relativity
Photoelectric effect
Brownian motion
Mass-energy equivalence
Einstein field equations
Unified Field Theory
Bose–Einstein statistics
Notable awards Bebungah Nobel bidang Fisika (1921)
Copley Medal (1925)
Max Planck Medal (1929)
Time Person of the Century
Agama Pirsani artikel utama
Tapak asma
Albert Einstein's signature

Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Jerman, 14 Maret 187918 April 1955) menika saged dipunanggep ngèlmuwan fisika teoretis ingkang ageng piyambak ing abad ka-20. Piyambakipun ingkang nyiptakaken teori relativitas kaliyan ugi kathah nyumbang ing bidhang pangembangan teori mekanika kuantum, mekanika statistik, kaliyan kosmologi. Ing warsa 1921 piyambakipun angsal panganugrahan Nobel ing Fisika kanggé wedaranipun prakawis efek fotoelektrik kaliyan "pengabdenipun marang Fisika Teoretis".

Satelasipun teori relativitas umum dipunrumusaken, Einstein dados misuwur saubenging donya. Prakawis punika boten biasa kanggé para ngèlmuwan. Ing wayah sepuhipun, anggènipun misuwur nglangkungi sedaya ngèlmuwan ing sajarah fisika. Ing budaya populèr Einstein kaanggep sinonim kaliyan kapinteran utawi malahan kaliyan jenius. Pasuryanipun dados ingkang salah satunggaling ingkang dipuntepangi sadonya. Ing warsa 1999, Einstein "Tiyang Abad Sapunika" déning majalah Time. Kapopulèranipun ugi ndamel nami "Einstein" wiyar dipun-gunakaken ing donya iklan saha barang dagangan sanès. Wusananipun nama "Albert Einstein" dipundaftaraken dados merk dagang.

Kanggé miwiti, satunggiling unit fotokimia dipunwastani einstein, satunggaling unsur kimia dipunwastani einsteinium, saha satunggaling asteroid dipunwastani 2001 Einstein.

Rumus Einstein ingkang misuwur piyambak:

 E = mc^2 \!

Babad slira[sunting | sunting sumber]

Einstein miyos ing Ulm, Württemberg, Jerman; kirang langkung 100 km sisih wétan Stuttgart. Bapanipun asmanipun Hermann Einstein, satunggiling bakul kranjang wulu ingkang lajeng nyambut damel ing bidhang elektrokimia, saha ibu asmanipun Pauline. Kakalihipun émah-émah ing Stuttgart-Bad Cannstatt kaliyan taksih turunan Yahudi. Albert sekolah wonten sekolah Katholik kaliyan déning kapénginan ibunipun lajeng sinau main biolah.

Nalika yuswanipun gangsal, bapanipun nedahi kompas kanthong, kaliyan Einstein lajeng rumaos menawi wonten prakwis ing kamar "suwung" menika ingkang saged ngobahaken dom kompas menika. Piyambakipun lajeng medaraken menawi pangalaman punika dados salah satunggaling wanci sagesangipun ingkang berkesan piyambak.

Einstein émah-émah kaliyan Mileva Marić, tiyang èstri saking Serbia.

Amarga wonten Jerman tiyang Yahudi dipunkuya-kuya ing dasawarsa 1930-an, Einstein sakulawarga dhateng Amerika Serikat. Wonten ngriku piyambakipun manggèn ngantos sédanipun ing 1955. Sabibaripun Perang Donya II, Einstein dados aktif ing bidhang Perdamaian Dunia, amargi rumaos menawi gagasan-gagasanipun dipunsalah-gunakaken kanggé ndamel gaman nuklir ing Perang Donya II punika.

Uga pirsani liyane[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Hans-Josef, Küpper (2000). "Various things about Albert Einstein". einstein-website.de. http://www.einstein-website.de/z_information/variousthings.html. Retrieved 2009-07-18.


Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Albert_Einstein&oldid=884710"