Nicolaas Bloembergen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nicolaas Bloembergen
Nicolaas Bloembergen
Nicolaas Bloembergen
Miyos 11 Maret 1920 (umur 94)
Dordrecht, Belanda
Dalem Amerika
Warga negara Belanda
Amerika
Bidhang Fisika Terapan
Lembaga University of Arizona
Lulusan saking Leiden University
University of Utrecht
Doktoral advisor Edward Purcell
Other academic advisors Cornelis Jacobus Gorter
Doctoral students Peter Pershan
Kaahlian Spektroskopi Laser
Notable awards Nobel Prize in Physics (1981)
Medali Lorentz (1978)
IEEE Medal of Honor

Nicolaas Bloembergen (lair ing Dordrecht, 11 Maret 1920; umur 94 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan Amerika Serikat. Piyambakipun pikantuk gelar Ph.D. saking Universitas Leiden lan Harvard nalika taun 1948. Piyambakipun dados profesor wonten ing Harvard University.[1]

Bloembergen ninggalaken Belanda nalika taun 1945 saperlu nglajengaken studi ing Universitas Harvard. 6 minggu sadéréngipun, profesor ing mrika Edward Purcell (sesarengan kaliyan mahasiswanipun Torrey lan Pound) manggihaken resonansi magnetik nuklir utawi RMN. Bloembergen dipundhawuhi saperlu ngembangaken mesin RMN ingkang kapisanan. Sadangunipun wonten ing Harvard piyambakipun "berinteraksi" kaliyan Julian Schwinger, John Hasbrouck van Vleck lan Kemble. Tesisipun Nuclear Magnetic Relaxation dipunajukaken wonten ing Leiden (ing pundi piyambakipun lulus kriteria kualifikasi) lan Harvard. Sabibaripun panunjukkan pascadoktoral ingkang dipunsinged kaliyan C. J. Gorter wonten ing Belanda, piyambakipun kagabung dhateng Harvard lan dipunangkat minangka staf muda Society of Fellows wonten ing taun 1949 lan lektor kepala nalika taun 1951.[2]

Nalika taun 1958, piyambakipun dipunnaturalisasikaken dados warga negara Amerika Serikat.

Piyambakipun dipunanugerhi Medali Lorentz nalika taun 1978. Nicolaas Bloembergen pikantuk Penghargaan Nobel bidang Fisika 1981 sesarengan kaliyan Arthur Schawlow lan Kai Siegbahn kanggé karyanipun wonten ing spektroskopi laser. Bloembergen lan Schawlow ngamati sipat bahan ingkang boten kalacak tanpa laser. Wiwitan, piyambakipun sampun modifikasi maser Charles Townes. Bloembergen dados staf wonten ing Universitas Arizona.[3]

Bloembergen asalipun saking pohon garis akademik Joseph John Thomson, ndhérékaken jejak langkah pamenang Hadhiah Nobel sanésipun ingkang dipunwiwiti déning John William Strutt Rayleigh (Nobel Fisika 1904) lan Josph John Thomson (Nobel Fisika 1906), lan kalajengaken kaliyan Ernest Rutherford (Nobel Kimia 1908), Owen Richardson (Nobel Fisika, 1918) lan pungkasanipun penasihat Bloembergen, Edward M. Purcell (Nobel Fisika 1952). Prof. Bloembergen inggih punika salah satunggaling anggota Dewan Sponsor Bulletin of the Atomic Scientists[1]. Tokoh ingkang kagungan pangaruh sanésipun inggih punika John Van Vleck (Nobel Fisika 1977) lan Percy Bridgman (Nobel Fisika 1946).[4]

Penghormatan[sunting | sunting sumber]

  • Anggota kehormatan, Akademi Ilmiah Kerajaan Belanda, Amsterdam, 1956
  • Anggota, American Academy of Arts and Sciences, 1956
  • Anggota, National Academy of Sciences, Washington, D.C., 1959
  • Anggota Kehormatan Asing, Akademi Ilmiah India, Bangalore, 1978
  • Associé Étranger, Académie des Sciences, Paris, 1980
  • Guggenheim Fellow, 1957
  • Oliver Buckley Prize, American Physical Society, 1958
  • IEEE Morris N. Liebmann Memorial Award, Institute of Radio Engineers, 1959
  • Stuart Ballantine Medal, Franklin Institute, Philadelphia, 1961
  • National Medal of Science, Presiden AS, 1974
  • Medali Lorentz, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Amsterdam, 1978
  • Frederic Ives Medal, Optical Society of America, 1979
  • Ilmuwan Senior von Humboldt, 1980

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]