Martin Lewis Perl

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Martin Lewis Perl

Martin Lewis Perl
Lair 24 Juni 1927 (umur 86)
New York
Kabangsan Amerika Serikat
Babagan Fisika
Misuwur amarga tau lepton
Notable awards Penghargaan Nobel dalam Fisika (1995)
Penghargaan Wolf (1982)

Martin Lewis Perl (lair ing Manhattan, New York, 24 Juni 1927; umur 86 taun) inggih punika salah satunggaling fisikawan asal Amerika Serikat. Piyambakipun nglampahi pendidikan wonten ing Institut Politeknik Brooklyn, sakmenika Universitas Politeknik, lan wiwit sinau kaahlian teknik kimia. Pendidikanipun mandheg akibat wiwitipun PD II. Perl kagabung kaliyan United States Merchant Marine. Sabibaripun perang, piyambakipun wangsul malih dhateng Polytechnic Institute lan pikantuk gelar sarjana muda wonten ing Kaahlian Teknik Kimia nalika taun 1948. Sasampunipun lulus, piyambakipun dados anggota Perusahaan Listrik Umum, makarya minangka Insinyur Kimia wonten ing Divisi Lampu Elektron.[1]

Nalika taun 1950, piyambakipun mlebet program doktor fisika wonten ing Universitas Columbia. Sabibaripun pikantuk gelar Ph.D. nalika taun 1955, piyambakupun dipuntawani pakaryan saking Jurusan Fisika Yale, Universitas Illinois, lan Universitas Michigan. Pungkasanipun, Perl nampi tawaran saking Michigan. Perl sampun dados staf pengajar wonten ing Stanford Linear Accelerator Center SLAC wiwit taun 1963.[2]

Nalika taun 1995, Perl menangaken Hadhiah Nobel bidang Fisika, kaliyan Fredrick Reines, saking penemuan babagan tauon. Piyambakipun minangka anggota saking Akademi Ilmu Pengetahuan Nasional lan anggota American Physical Society (APS).[3]

Pangumuman Pawartos[sunting | sunting sumber]

Pangumuman pawartos punika sakinng Akademi Ilmu Pengetahuan Kerajaan Swedia ingkang ndeskripsikaken karya Perl:

Umat manungsa pados papanipun wonten ing alam. Piyambakipun ngupaya manggihaken wangsulan saking pitakénan filsafat lan fisika ingkang sami. Papan manungsa, alam semesta, kacipta saking Big Bang. “Kasungsun saking punapa alam semesta punika?”, "Punapa unsur pokok paling alit saking alam semesta lan punapa kémawon sipat-sipatipun?", "Punapa ingkang saged dipunngendikakaken dhateng kita babagan sajarah alam semesta lan masa depanipun?" lan sapiturutipun. Panampa taun punika sampun damel wonten ing pamadosan punika sumbangan ingkang pungkasan: Panjenangipun sampun manggihaken 2 unsur subatom ingkang paling luar biasa saking alam.
Martin L. Perl lan kancanipun manggihaken, lumantar sarangkén eksperimen antawis 1974 lan 1977, wonten ing Pusat Akselerator Linear Stanford (SLAC) wonten ing Amerika Serikat, bilih elektron kagungan sanak kaping 3.500 langkung abot, ingkang dipunsebut "tau".
Penemuan tau déning Martin Perl minangka tandha kapisanan bilih "kulawarga" kaping 3 saking blok badan fundamental ingkang wonten. Sawetawis taun pungkasan langkung lajeng dipunpanggihaken, 1 saking 2 kuark kulawarga punika, kuark dasar. Boten dumugi 18 taun salajengipun minangka kuark sanésipun, kuark puncak, dipunpanggihaken. Kawontenan kulawarga ingkang kaping 3 punika wigati sanget kanggé kepercayaan fisikawan wonte ing model teoretis sakmenika kanggé pangertosan sipat unsur dasar paling alit alam. Punika dipunsebut model standar. Tanpa kulawarga kaping 3, model badhé boten jangkep lan boten saged "berlaku" kanggé punapa untuk apa yang dikatakan pelanggaran tanggung jawab dan keseimbangan, pelanggaran asa fundamental simetri ingkang, ing antawis hal sanésipun, ngatur pembusukan partikel (Hadhiah Nobel kanggé Cronin lan Fitch 1980). Menawi kulawarga kaping sekawan saking kuark lan lepton kapanggihaken, punika saged ateges bilih model standar kedah dipunrevisi lan rekonstruksi langkung lajeng malih wonten ing fisika partikel elementer wiwitan.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Martin_Lewis_Perl&oldid=835908"