Charles Édouard Guillaume

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Charles Édouard Guillaume

Lair 15 Februari 1861
Fleurier, Val-de-Travers, Neuchâtel, Swiss
Pati 13 Mei 1938 (umur 77)
Sèvres, Hauts-de-Seine, Perancis
Kabangsan Swiss
Babagan Fisika
Institusi Biro Internasional Berat dan Ukuran,
Sèvres, Perancis
Alma mater ITK Zürich
Misuwur amarga Invar dan elinvar
Notable awards Medali John Scott (1914)
Penghargaan Nobel dalam Fisika (1920)

Charles Édouard Guillaume (lair ing Fleurier, Val-de-Travers, Neuchâtel, Swiss, 15 Februari 1861 – tilar donya ing Sèvres, Hauts-de-Seine, Perancis, 13 Juni 1938 kanthi umur77 taun) inggih punika satunggaling fisikawan asal Perancis. Piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel Fisika taun 1920. Piyambakipun misuwur saking "invar" lan "elinvar"-ipun.[1]

Karier[sunting | sunting sumber]

Guillaume pikantuk pendidikan awalipun ing Neuchâtel sadéréngipun tindak dhateng Politeknik Zürich, ing pundi piyambakipun pikantuk gelar doktoripun. Piyambakipun nelasaken wekdal ingkang cekek minangka petugas ing artileri sadéréngipun mlebet dhateng Biro Internasional Pengukuran dan Berat, minangka asisten, aun 1883. Piyambakipun dados Direktur Asosiat taun 1902 dumugi pensiun taun 1936, piyambakipun dados Direktur ing Bureau. Piyambakipun tetep minangka Direktur kehormatan saking taun 1936 dumugi séda.[2]

Sadangu karier cekak ing militer, Guillaume sinau mekanika lan balistik ananging panalitén paling wiwitan wonten ing kantoripun inggih punika kaliyan termometri. Piyambakipun nindakaken panalitén wigati babagan "perbaikan" raksa ing salebeting tabung termometer lan piyambakipun tanggel jawab kanggé kalibrasi detail termometer ingkang dipunginakaken ing Kantor saperlu mbangun ekspensi tetep wonten ing standar panjang. Piyambakipun fokus wonten ing kerja awal ing International Metre lan nindakaken penentuan volume 1 kilogram toya kanthi metode kontak.[3]

Sawijining kesempatan panalitén déning Guillaume ing koefisien muai campuran besi nikel ingkang dados pelopoe kangg panalitn sistematis sawijining rerangkén campuran lan manggihaken invar, sawijining campuran koefisien muai ingkang andhap sanget; elinvar, ing pundi koefisien termoelestis ing kasunyatan nol, inggih punika tetapan modulus Young, ing sawijining cakupan temperatur ingkang dipuntemtokaken; sesarengan kaliyan campuran ingkang migunani sanésipun. Panerapan invar kanthi cepet dipun akuni lan bahan kasebut dipunginakaken wonten ing metode cepet kanggé pengukuran garis garis dasar geodetis. Campuran kasebut kanthi amba dipunginakaken ing instrumen ingkang trep, kadosta termostat lan pendulum jam astronomi. Saldo imbalan total Guillaume kanggé jam ingkang kualitasipuninggil lan kronometer, ingkang mbusak kalepatan sekunder, sampun dipunsempurnakaken déning hair spring elinvar.[4]

Kerja Guillaume dipunsimpen wonten ing sapérangan paper ingkang dipunterbitaken déning Kantor Bureau lan piyambakipun sampun nyerat, ing antawis kerja ingkang sanésipun, Études thermométriques (Studi ing Termometri, 1886), Traité de thermométrie (Risalah ing Termometri, 1889), Unités et Étalons (Unit lan Standar, 1894), Les rayons X (Sinar-X, 1896), Recherches sur le nickel et ses alliages (Penyelidikan ing Nikel lan Campuranipun, 1898), La vie de la matière (Kehidupan Materi, 1899), La Convention du Mètre et le Bureau international des Poids et Mesures (Konvensi Metris dan Kantor Internasional Pengukuran lan Bobot, 1902), Les applications des aciers au nickel (Penerapan Baja Nikel, 1904), Des états de la matière (Kahanan Materi, 1907), Les récent progrès du système métrique (Kamajon wonten ing Sistem Metris, 1907, 1913). Bukunipun Initiation à la Mécanique (Pengenalan babagan Mekanika) sampun dipunterjemahaken ing kathah basa.

Dhaptar Pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Guillaume, Charles-Edouard, "La Température de L'Espace", La Nature, volume 24, 1896.
    • [tr. Temperature of Space]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Études thermométriques". 1886.
    • [tr. Studies on Thermometry]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Traité de thermométrie". 1889.
    • [tr. Treatise on Thermometry]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Unités et Étalons". 1894.
    • [tr. Units and Standards]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Les rayons X". 1896.
    • [tr. X-Rays]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Recherches sur le nickel et ses alliages". 1898.
    • [tr. Investigations on Nickel and its Alloys]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "La vie de la matière". 1899.
    • [tr. The Life of Matter]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "La Convention du Mètre et le Bureau international des Poids et Mesures". 1902.
    • [tr. Metrical Convention and the International Bureau of Weights and Measures]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Les applications des aciers au nickel". 1904.
    • [tr. Applications of Nickel-Steels]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Des états de la matière". 1907.
    • [tr. States of Matter]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Les récents progrès du système métrique". 1907, 1913.
    • [tr. Recent progress in the Metric System]
  • Guillaume, Charles-Edouard, "Initiation à la Mécanique".
    • [tr. Introduction to Mechanics]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Perancis-bio-stub