Henri Becquerel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Antoine Henri Becquerel
Henri Becquerel, fisikawan Prancis
Henri Becquerel, fisikawan Prancis
Miyos 15 Desember 1852
Paris, Prancis
Tilar donya 25 Agustus 1908 (umur 55)
Le Croisic, Brittany, Prancis
Kabangsan Prancis
Bidhang fisika, kimia
Lembaga Conservatoire des Arts et Metiers
École Polytechnique
Muséum National d'Histoire Naturelle
Lulusan saking École Polytechnique
École des Ponts et Chaussées
Doctoral students Marie Curie
Kaahlian Penemuan Radioaktivitas
Notable awards Bebungah Nobel bidang Fisika (1903)
Agama Katulik Roma
Cathetan
Panjenenganipun bapanipun Jean Becquerel, putranipun A. E. Becquerel, lan wayahipun Antoine César Becquerel.

Antoine Henri Becquerel (lair ing Paris, 15 Desember 1852 – tilar donya ing Le Croisic, 25 Agustus 1908 kanthi umur55 taun) punia salah setunggil fisikawan asal Prancis ingkang nemokaken radioaktivitas. Naminipun dipunginaaken kanggé satuan radioaktivitas.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Kagesangan awal[sunting | sunting sumber]

Becquerel miyos saking kulawarga ingkang ngedalaken 4 generasi èlmuwan, kalebet putranipun piyambak Jean. Henri Becquerel sinau èlmu pengetahuan alam ing École Polytechnique lan tèknik ing École des Ponts et Chaussées. Nalika taun 1890, panjenenganipun palakrami kaliyan Louise Désirée Lorieux.

Karièr[sunting | sunting sumber]

Taun 1892, panjenenganipun dados tiyang angka 3 ing keluwarganipun ingkang nglenggahi kursi fisika ing Muséum National d'Histoire Naturelle. Nalika taun 1894, panjenenganipun dados ketua insinyur ing Dhépartemèn Wot lan Dalan Ageng.

Ing taun 1896, nalika ngamati fosforesensi garam uranium, tanpa sengaja Becquerel nemokaken radioaktivitas. Nliti karya Wilhelm Conrad Röntgen, Becquerel ngurung dat ingkang berpijar, kalium uranil sulfat, salebetipun pelat foto lan bahan cemeng kanggé nyiapaken panlitèn ingkang merlokaken cahya padhang. Nanging, sadèrèngipun nglajengaken panlitèn, Becquerel nemokaken pelat foto puniku sampun kapajan, nedahaken gambaran dat. Panemon puniku damel panjenenganipun nliti émisi spontan radhiasi nuklir.

Nalika taun 1903, panjenenganipun nampi Nobel Fisika kaliyan Pierre lan Marie Curie salebetipun pangakenan jasa ngéramaken ingkang sampun dipunlampahi kanthi panemon radioaktivitas spontan.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Henri Becquerel ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Henri_Becquerel&oldid=829267"